Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Έκρηξη κοντά στο γήπεδο της Μπεσίκτας- Στους 38 οι νεκροί (upd)

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Έκρηξη κοντά στο γήπεδο της Μπεσίκτας- Στους 38 οι νεκροί (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/12/2016, 01:06
ΚΟΣΜΟΣ

Παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε σήμερα Κυριακή την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση.

Δύο μέλη των TAK «διενήργησαν με σχολαστικότητα […] τη διπλή ταυτόχρονη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2016 στις 22:30 (21:30 ώρα Ελλάδας) μπροστά στο στάδιο Vodafone Arena και το (πάρκο) Macka», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

«Οι δύο σύντροφοί μας έπεσαν ηρωικά σαν μάρτυρες σε αυτή την επίθεση», πρόσθεσαν οι TAK.


Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τις δύο εκρήξεις στην Τουρκία που φέρεται πως προκάλεσε βομβιστής–καμικάζι.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου οι νεκροί πλέον έφθασαν στους 38, εκ των οποίων 30 αστυνομικοί, επτά πολίτες και ένας ακόμη άνθρωπος του οποίου η ταυτότητα δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. 

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε λάβει, 38 από τα παιδιά του έθνους μας έχουν γίνει μάρτυρες μετά τη χθεσινοβραδινή απεχθή επίθεση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι Κούρδοι αυτονομιστές ενδέχεται να ευθύνονται για αυτή.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε σήμερα ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ενδέχεται να ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε χθες το βράδυ έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk ο Κουρτουλμούς επεσήμανε ότι οι χώρες που απέστειλαν μηνύματα καταδίκης της επίθεσης θα πρέπει επίσης να δείξουν αλληλεγγύη στη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ σήμερα κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να έχει ζητήσει οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες προς τιμή των θυμάτων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση.


Σε τουλάχιστον 29 ανέρχονται οι νεκροί, εκ των οποίων οι 27 αστυνομικοί και 166 ακόμη οι τραυματίες από τη διπλή βομβιστική επίθεση που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου την Κωνσταντινούπολη, μια περιοχή έξω από το  στάδιο της Μπεσίκτας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού. 


Ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για «τρομοκρατικές επιθέσεις, με στόχο την αστυνομία και τους πολίτες» και συμπλήρωσε πως αποσκοπούσαν τον «όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό απωλειών».

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι με τη θέληση του Θεού, ως χώρα και έθνος θα ξεπεράσουμε τον τρόμο, τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις δυνάμεις που κρύβονται από πίσω» έσπευσε να συμπληρώσει.


23.21: Έκρηξη η οποία οφείλεται σε παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου έξω από ποδοσφαιρικό στάδιο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι, ώρες μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.


Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από έκρηξη που έγινε κοντά στο νέο γήπεδο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη.

Η έκρηξη έγινε δύο ώρες αφότου είχε ολοκληρωθεί το ματς ανάμεσα στην Μπεσίκτας και την Μπουρσασπορ.

Φωτογράφος του Ρeuters που ήταν αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι πολλοί αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Ο Τούρκος υπουργός εσωτερικών δήλωσε ότι η έκρηξη δείχνει να οφείλεται σε επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που είχε στόχο αστυνομικούς της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών. Επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει πληροφορία για νεκρούς και εξέφρασε την εκτίμηση πως οι τραυματίες είναι αστυνομικοί.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο ήχος της έκρηξης ακούστηκε στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Όλοι οι δρόμοι πέριξ του γηπέδου έχουν αποκλειστεί από τις αρχές, ενώ το ανώτατο συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών σχετικά με την επίθεση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back