Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη με νεκρούς σε πεζόδρομο της Κωνσταντινούπολης (upd)

Εικόνα του άρθρου Έκρηξη με νεκρούς σε πεζόδρομο της Κωνσταντινούπολης (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2022, 20:16
ΚΟΣΜΟΣ

Έξι νεκροί και 53 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της έκρηξης που έγινε σήμερα σε έναν πολυσύχναστο πεζόδρομο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να καταγγέλλει μια άθλια επίθεση, κάνοντας, παράλληλα λόγο για «άρωμα τρομοκρατίας».

«Οι προσπάθειες να νικήσουν την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μέσω τρομοκρατίας θα αποτύχουν σήμερα όπως και στο παρελθόν, όπως θα αποτύχουν ξανά στο μέλλον», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για την Ινδονησία για να παρευρεθεί στη σύνοδο της G20. 

Οι άνθρωποι έφυγαν τρέχοντας από το σημείο της δυνατής έκρηξης, όπως ανέφερε ο τοπικός κυβερνήτης, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες.

Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο στην κατάμεστη λεωφόρο Ιστικλάλ, την οποία η αστυνομία απέκλεισε γρήγορα. Η περιοχή, στη συνοικία Μπέγιογλου στο ευρωπαϊκό τμήμα της τουρκικής μητρόπολης, ήταν γεμάτη, ως συνήθως τα σαββατοκύριακα, από ανθρώπους που έκαναν ψώνια, από τουρίστες και οικογένειες.

Βίντεο που έλαβε το Reuters δείχνει τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη στο κέντρο της λεωφόρου, στέλνοντας συντρίμμια στον αέρα και αφήνοντας ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος.

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT, αλλά και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσαν ότι η αιτία της έκρηξης δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 38 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές», ανέφερε νωρίτερα ο Αλί Γερλικαγιά κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης στο Twitter, προσθέτοντας ότι η έκρηξη έγινε περίπου στις 16:20 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Ένας δημοσιογράφος του Reuters είδε ένα ελικόπτερο να πετάει στην περιοχή κοντά στην Πλατεία Ταξίμ, αλλά και αρκετά ασθενοφόρα.

«Όταν άκουσα την έκρηξη πέτρωσα, οι άνθρωποι πάγωσαν, ενώ κοιτούσαν ο ένας τον άλλον. Τότε, άρχισαν να τρέχουν μακριά. Τι άλλο μπορούσες να κάνεις», δήλωσε ο 45χρονος Μεχμέτ Ακους, ένας εργαζόμενος σε ένα εστιατόριο στην Ιστικλάλ.

«Οι συγγενείς μου με πήραν στο τηλέφωνο. Ξέρουν ότι εργάζομαι στην Ιστικλάλ. Τους διαβεβαίωσα ότι είμαι καλά», είπε ο ίδιος.

Ο σταθμός της αστυνομίας Κασίμπασα που βρίσκεται δίπλα στο σημείο της έκρηξης δήλωσε στο Reuters ότι όλα τα πληρώματα των αστυνομικών βρίσκονται στο σημείο, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι επιθεωρητές των εγκληματολογικών υπηρεσιών βρίσκονται στο σημείο της έκρηξης και το πρακτορείο Ανατολή ανέφερε ότι γραφείο του εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη έχει ενεργοποιήσει μία έρευνα για την έκρηξη.

Παρά το γεγονός ότι η αιτία της έκρηξης δεν έχει προσδιοριστεί, η Κωνσταντινούπολη, αλλά και άλλες τουρκικές πόλεις έχουν στο παρελθόν γίνει στόχοι των Κούρδων αποσχιστών, ενόπλων ισλαμιστών, αλλά και άλλων ομάδων.

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι ποσότητες αίματος έχουν μεταφερθεί στα γειτονικά νοσοκομεία.

Η αρμόδια τουρκική αρχή RTUK επέβαλε απαγόρευση στην τηλεοπτική κάλυψη της έκρηξης, περίπου μία ώρα μετά.

«Τα συλλυπητήρια μου στους συγγενείς των θυμάτων από την έκρηξη στη Λεωφόρο Ιστικλάλ», ανέφερε στο Twitter ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Μια διπλή βομβιστική επίθεση έξω από γήπεδο ποδοσφαίρου της Κωνσταντινούπολης τον Δεκέμβριο του 2016 σκότωσε 38 άτομα και τραυμάτισε 155 σε μια επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ένα παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).


Το ελληνικό ΥΠΕΞ

Αναφορικά με την έκρηξη το ελληνικό γενικό προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές, γίνεται γνωστό με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Επίσης, τονίζει πως η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και «εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην τουρκική κυβέρνηση και στον τουρκικό λαό».


Γυναίκα βομβιστής

Μια γυναίκα βομβιστής καμικάζι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 81 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο σοβαρά.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση λόγω της έκρηξης βόμβας που πυροδότησε μια δράστης που ήταν γυναίκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες», δήλωσε ο Οκτάι σε δημοσιογράφους.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/afp/Reuters. Φωτογραφία: Άνθρωποι απομακρύνονται καθώς Τούρκοι αστυνομικοί προσπαθούν να ασφαλίσουν την περιοχή μετά από έκρηξη στην οδό Ιστικλάλ, στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 13 Νοεμβρίου 2022/EPA/ERDEM SAHIN

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back