Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: οι αριθμοί στο ξεκίνημα της σεζόν

Εικόνα του άρθρου Τουρισμός: οι αριθμοί στο ξεκίνημα της σεζόν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/06/2019, 11:07
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σύγχρονο «δισκοπότηρο» της οικονομίας στην Ελλάδα, ο τουρισμός, στην Ήπειρο αντιστοιχεί σε 1,5% των εσόδων, με βάση τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία (2017). Επίσης, αντιστοιχεί σε δαπάνη 290 εκατ. ευρώ και συμβολή 7,2% στο ΑΕΠ της περιφέρειας, ποσοστό που είναι σημαντικό, αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και έκτο στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Εκεί, οι αριθμοί της συμβολής κυμαίνονται από το θηριώδες 80%, στο Νότιο Αιγαίο και φτάνουν στο 1,5% στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, συνολικά ο τουρισμός συμβάλλει κατά 16,5% στην απασχόληση.

Η μέση ημερήσια δαπάνη ενός τουρίστα στην Ελλάδα το 2018, ήταν 68,2 ευρώ το 2018, ποσό πεσμένο κατά 1,8 ευρώ σε σύγκριση με το 2005.

Ο ΣΕΤΕ διαπιστώνει ότι η μείωση της Μέσης Κατά Κεφαλή Δαπάνης οφείλεται σε μείωση της Μέσης Διάρκειας Παραμονής (ΜΔΠ), μια τάση που παρατηρείται διεθνώς καθώς πραγματοποιούνται μεν περισσότερα ταξίδια αλλά μικρότερης διάρκειας. Με την ανάπτυξη της Αθήνας ως προορισμού city break τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί περαιτέρω η τάση μείωσης της ΜΔΠ για την Ελλάδα.

Επίσης, «σε αλλαγή του μίγματος αγορών του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα με μείωση του μεριδίου των παραδοσιακών αγορών μας και αύξηση νέων αγορών από τα Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».

Ο ΣΕΤΕ σημειώνει επίσης ότι «η μεταβολή αυτή στα μερίδια των αγορών μας δεν οφείλεται σε υποκατάσταση των παραδοσιακών (υψηλότερης δαπάνης) αγορών μας από νέες (χαμηλότερης δαπάνης) αγορές αλλά σε ανάπτυξη των νέων αγορών (+136,7%, από 3,2 εκατ. το 2012 σε 7,6 εκατ. το 2018) με ρυθμό ταχύτερο από αυτόν που αναπτύσσονται οι παραδοσιακές αγορές (+82,1%, από 6,3 εκατ. το 2012 σε 11,5 εκατ. το 2018). Η ανάπτυξη αυτή έχει συμβάλλει σημαντικά στην στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα».

Τον Μάιο, οι τιμές στα ξενοδοχεία της Ηπείρου παρέμειναν αρκετά υψηλές, συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα, σε όλη την κλίμακα ποιότητας (στα 3 αστέρων ήταν η ακριβότερη Περιφέρεια).

Στην ελληνική αγορά, τον Απρίλιο, τα Γιάννενα παρέμειναν στους δέκα πιο δημοφιλείς προορισμούς, υποχωρώντας όμως στην πέμπτη θέση. Για όλο το 2018, τα Γιάννενα ήταν στην τέταρτη θέση των καταγραφών του INSETE, ενώ εμφανίσεις στους δέκα δημοφιλέστερους προορισμούς είχαν η Πάργα και το Μέτσοβο. Τέλος, τον Απρίλιο η Ήπειρος συνέχισε να έχει τον υψηλότερο δείκτη ποιότητας ξενοδοχείων στη χώρα. Το 2018 δε, έκλεισε τη χρονιά πίσω μόνο από τις Κυκλάδες, στον δείκτη ικανοποίησης επισκεπτών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back