ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το top 10 των πιο ειρηνικών χωρών στον κόσμο

Εικόνα του άρθρου Το top 10 των πιο ειρηνικών χωρών στον κόσμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2023, 13:10
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ισλανδία κατατάσσεται ως η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο για 15η συνεχή χρονιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης 2023, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Έχοντας κρατήσει την πρώτη θέση από τη δημιουργία του δείκτη, η Ισλανδία ακολουθείται από τη Δανία, την Ιρλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστρία.

Η Ευρώπη και η Ασία κυριάρχησαν στην κατάταξη των πιο ειρηνικών χωρών, με τη Σιγκαπούρη, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Ιαπωνία και την Ελβετία να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 60η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας υποχωρήσει κατά έξι θέσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται στην 30η θέση, μία θέση κάτω από το Μαυροβούνιο και μία θέση πάνω από τη Βοσνία και την Κύπρο.

Η δεξαμενή σκέψης Institute for Economics and Peace, με έδρα το Σίδνεϊ, δημοσιεύει την ετήσια κατάταξη με βάση παράγοντες όπως οι συγκρούσεις, η ασφάλεια και η στρατιωτικοποίηση. Η έρευνα καλύπτει 163 χώρες που αποτελούν το 99,7%. του παγκόσμιου πληθυσμού, χρησιμοποιώντας 23 ποιοτικές και ποσοτικούς δείκτες

Παρά το αξιοζήλευτο ρεκόρ της, η συνολική βαθμολογία της Ισλανδίας επιδεινώθηκε φέτος, λόγω της αύξησης των δολοφονιών και της πρώτης καταγεγραμμένης φερόμενης τρομοκρατικής δραστηριότητας στην ιστορία της χώρας.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του ισλανδικού κοινοβουλίου και επιφανών πολιτικών, αναφέρει η έκθεση.

Ο Καναδάς, η Τσεχική Δημοκρατία, η Φινλανδία και η Κροατία κατατάχθηκαν επίσης «πολύ ψηλά», μένοντας λίγο πιο κάτω από την πρώτη 10άδα.

Ενώ η Ευρώπη παραμένει η πιο ειρηνική περιοχή παγκοσμίως, η σύγκρουση στην Ουκρανία συνέβαλε στην πτώση της πολιτικής σταθερότητας, των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες και των εξωτερικών συγκρούσεων στην περιοχή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία καλύπτεται από την περιοχή Ρωσία και Ευρασία του δείκτη.

Τρεις από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη επιδείνωση της ειρηνικότητας έχουν κοινά σύνορα με την Ουκρανία, προστίθεται στην έκθεση.


Η Τουρκία

Η Τουρκία είναι η λιγότερο ειρηνική χώρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα, και κατέγραψε τη χειρότερη βαθμολογία της από τότε που ξεκίνησε ο δείκτης το 2008.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ποσοστό φυλάκισής της και στους θανάτους από εξωτερικές συγκρούσεις.

Η Άγκυρα διαθέτει στρατεύματα στο γειτονικό Ιράκ και τη Συρία, όπου λέει ότι ο στρατός της καταπολεμά την παρουσία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν -που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία και την ΕΕ.

Σε άλλα μέρη του κόσμου, ο Καναδάς ξεπέρασε τις ΗΠΑ στη Βόρεια Αμερική, με συνολική κατάταξη 11 έναντι 131.

Στη Ρωσία και την Ευρασία, η Μολδαβία κατατάχθηκε ως η πιο ειρηνική χώρα στην περιοχή, ενώ η Ρωσία ήρθε τελευταία και «έχει πλέον τα χαμηλότερα επίπεδα ειρηνικότητας από το 2008».

Το Αφγανιστάν κατατάσσεται ως η λιγότερο ειρηνική χώρα στον κόσμο για όγδοη συνεχή χρονιά.

Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική είναι η λιγότερο ειρηνικές περιοχές στον κόσμο, αν και κατέγραψαν τη μεγαλύτερη βελτίωση, κυρίως λόγω της μείωσης της τρομοκρατίας και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Με πληροφορίες από Τhe Νational Νews, Ναυτεμπορική


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back