ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ισλανδία: Νέα έκρηξη ηφαιστείου

Εικόνα του άρθρου Ισλανδία: Νέα έκρηξη ηφαιστείου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/01/2024, 19:23
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα ηφαίστειο εξερράγη στη νοτιοδυτική Ισλανδία την Κυριακή, με τη λιωμένη λάβα να φτάνει στο λιμάνι της πόλης Γκρίνταβικ, βάζοντας φωτιά σε μερικά σπίτια, αν και η πόλη εκκενώθηκε νωρίτερα και δεν κινδύνευσαν άνθρωποι, δήλωσαν οι αρχές.

Σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων και καπνός εκτοξεύτηκαν από σχισμές στο έδαφος σε μια ευρεία περιοχή που εκτεινόταν μέχρι την πόλη Γκρίνταβικ, όπου τουλάχιστον ένα σπίτι είχε πάρει φωτιά, έδειξε ζωντανό βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα Morgunbladid.

Η έκρηξη ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής βόρεια της πόλης, η οποία λίγες ώρες πριν είχε εκκενωθεί για δεύτερη φορά από τον Νοέμβριο λόγω φόβων ότι επίκειται έκρηξη εν μέσω ενός κύματος σεισμικής δραστηριότητας, ανέφεραν οι αρχές.


Οι αρχές κατασκεύασαν φράγματα από χώμα και βράχο τις τελευταίες εβδομάδες για να αποτρέψουν τη λάβα από το να φτάσει στο Γκρίνταβικ, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, αλλά η τελευταία έκρηξη διαπέρασε τις άμυνες της πόλης.

Ήταν η δεύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στη χερσόνησο Ρέικιανες στη νοτιοδυτική Ισλανδία σε λιγότερο από έναν μήνα και η πέμπτη έκρηξη από το 2021.

Τον περασμένο μήνα, στις 18 Δεκεμβρίου ξεκίνησε έκρηξη στο ηφαιστειακό συγκρότημα Svartsengi, μετά την πλήρη εκκένωση, ένα μήνα νωρίτερα, των 4.000 κατοίκων του Γκρίνταβικ και το κλείσιμο της Γαλάζιας Λιμνοθάλασσας, ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού.

Περισσότεροι από 100 κάτοικοι του Γκρίνταβικ είχαν επιστρέψει τις τελευταίες εβδομάδες, πριν από την εκ νέου εντολή εκκένωσης του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Ισλανδία διαθέτει περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια, καθιστώντας το βορειοευρωπαϊκό νησί πρωταρχικό προορισμό για τον ηφαιστειακό τουρισμό, ένα εξειδικευμένο είδος που προσελκύει χιλιάδες άτομα που αναζητούν συγκινήσεις.

Το 2010, σύννεφα τέφρας από εκρήξεις στο ηφαίστειο Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ στα νότια της Ισλανδίας εξαπλώθηκαν σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, καθηλώνοντας περίπου 100.000 πτήσεις και αναγκάζοντας εκατοντάδες Ισλανδούς να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφίες: Iceland Civil Protection

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back