Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Φινλανδία, η πιο ευτυχισμένη χώρα

Εικόνα του άρθρου Φινλανδία, η πιο ευτυχισμένη χώρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2021, 21:42
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Φινλανδία και η Ισλανδία είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο με το Αφγανιστάν και τη Ζιμπάμπουε στις τελευταίες θέσεις, σύμφωνα με την ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του ΟΗΕ - UN World Happiness Report 2021.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 51η θέση και η Κύπρος στην 32η.

Η πανδημία της Covid-19 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και οδήγησε σε μια μαζική αναταραχή, άλλαξε τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν, τον τρόπο σκέψης για τη ζωή.

Παρά τα καταστροφικά γεγονότα των τελευταίων 12 μηνών και την επακόλουθη επιδείνωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην κορυφή της κατάταξης με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο.

Για τέταρτη χρονιά, η Φινλανδία βρέθηκε στην κορυφή της ετήσιας λίστας με στοιχεία από τη Gallup World Poll, με την Ισλανδία, τη Δανία, την Ελβετία και την Ολλανδία να ακολουθούν στη δεύτερη, τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

H World Happiness Report 2021 έχει συνταχθεί ελαφρώς διαφορετικά αυτή τη φορά λόγω της πανδημίας του κορονoϊού.

Όχι μόνο οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν προσωπικές συνεντεύξεις σε ορισμένες χώρες, αλλά έπρεπε επίσης να αλλάξουν τα πράγματα εξ ολοκλήρου εστιάζοντας στη σχέση μεταξύ ευημερίας και Covid-19.

Η έκθεση βασιζόταν κυρίως στα στοιχεία, ΑΕΠ, προσδόκιμο ζωής, γενναιοδωρία, κοινωνική υποστήριξη, ελευθερία και εισόδημα από διαφθορά από τότε που άρχισε να δημοσιεύεται, το 2012.

Παρ’ όλο που υπήρξαν κάποιες αλλαγές στην πρώτη δεκάδα, με την Ισλανδία να ανεβαίνει δύο θέσεις από την τέταρτη στη δεύτερη και τη Νορβηγία να κατεβαίνει από την πέμπτη στην όγδοη θέση, η κατάταξη ήταν εντυπωσιακά παρόμοια με την προηγούμενη χρονιά ως επί το πλείστον, στοιχείο που θεωρείται ως ένα θετικό σημάδι.

«Αιφνιδίως δεν υπήρξε, κατά μέσο όρο, μείωση της ευημερίας όταν μετρήθηκε με βάση το πως αξιολογούν οι άνθρωποι τη ζωή τους» δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας Τζον Χέλιγουελ, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι βλέπουν την Covid-19 ως μια κοινή, εξωτερική απειλή που επηρεάζει όλους και αυτό έχει δημιουργήσει μια μεγαλύτερη αίσθηση αλληλεγγύης και συναισθήματος συντροφικότητας.

Άλλες αξιοσημείωτες μετακινήσεις στη λίστα περιλαμβάνουν τη Γερμανία, η οποία έχει καταγράψει άνοδο από την 17η στην έβδομη θέση τον τελευταίο χρόνο.

Η Κροατία, η οποία ήταν μεταξύ των χωρών, στις οποίες μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν προσωπικές συνεντεύξεις, ανέβηκε από τη θέση 79 στην 23η στη λίστα.

Ζητήθηκαν απαντήσεις σε δύο είδη ερωτήσεων: Η μία αφορά τη ζωή γενικά, την αξιολόγηση της ζωής. «Πώς πάει η ζωή σου;» ήταν η πρώτη. Η άλλη αφορά τη διάθεση, τα συναισθήματα, το άγχος, το στρες, εξήγησε ο Τζέφρι Σακς, οικονομολόγος, συντάκτης της έκθεσης, σύμφωνα με το CNN. «Φυσικά, είμαστε ακόμα στο μέσον μιας βαθιάς κρίσης. Αλλά οι απαντήσεις σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της ζωής δεν άλλαξαν αποφασιστικά, αν και η αναταραχή στη ζωή μας ήταν τόσο βαθιά» είπε.

Η έκθεση, που εκδόθηκε από το Δίκτυο Λύσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, διαπίστωσε ότι υπήρξε εκπληκτική ανθεκτικότητα στο πώς οι άνθρωποι αξιολογούν τη ζωή τους συνολικά. 

Η χειρότερη επίδραση της πανδημίας ήταν οι πάνω από δύο εκατομμύρια θάνατοι και υπήρξε μεγαλύτερη οικονομική ανασφάλεια, άγχος, διαταραχή κάθε πτυχής της ζωής, συμπεριλαμβανομένων, για πολλούς ανθρώπους, του άγχους και των προκλήσεων για την ψυχική και σωματική υγεία. 

Τα συναισθήματα άλλαξαν περισσότερο από ό, τι η ικανοποίηση από τη ζωή κατά το πρώτο έτος της Covid-19, επιδεινώθηκε περισσότερο κατά το lockdown και ανέκαμψε γρηγορότερα.

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου 2021

  1. Φινλανδία
  2. Ισλανδία
  3. Δανία
  4. Ελβετία
  5. Ολλανδία
  6. Σουηδία
  7. Γερμανία
  8. Νορβηγία
  9. Νέα Ζηλανδία
  10. Αυστρία
  11. Ισραήλ
  12. Αυστραλία
  13. Ιρλανδία
  14. ΗΠΑ
  15. Καναδάς
  16. Τσεχία
  17. Βέλγιο
  18. Ηνωμένο Βασίλειο
  19. Κίνα
  20. Γαλλία


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back