Ένα ηφαίστειο στην Ισλανδία εξερράγη το Σάββατο για τέταρτη φορά από τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, εκτοξεύοντας καπνό και φωτεινή πορτοκαλί λάβα στον αέρα.
Σε βίντεο που τραβήχτηκε από ελικόπτερο της ακτοφυλακής και προβλήθηκε από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RUV, σιντριβάνια λιωμένου πετρώματος υψώθηκαν από μια μεγάλη ρωγμή στο έδαφος και η λάβα εξαπλώθηκε γρήγορα σε κάθε πλευρά.
H ρωγμή την έκρηξη εκτιμάται ότι είχε μήκος περίπου 2,9 χιλιόμετρα, περίπου το ίδιο μέγεθος με την τελευταία έκρηξη του Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.
Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι επίκειται έκρηξη στη χερσόνησο Ρέικιανες, ακριβώς νότια της ισλανδικής πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.
Το σημείο της έκρηξης ήταν μεταξύ Hagafell και Stora-Skogfell, στην ίδια περιοχή με την προηγούμενη έκρηξη στις 8 Φεβρουαρίου, ανέφερε το Μετεωρολογικό Γραφείο.
Η λάβα φαινόταν να ρέει γρήγορα νότια προς το κοντινό ψαροχώρι Γκρίνταβικ, όπου λίγοι από τους σχεδόν 4.000 κατοίκους είχαν επιστρέψει μετά από προηγούμενες εκρήξεις, ανέφερε το Μετεωρολογικό Γραφείο. Η πόλη εκκενώθηκε και πάλι, μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας RUV. Μια έκρηξη τον Ιανουάριο έκαψε ολοσχερώς αρκετά από τα σπίτια της.
Η Ισλανδία διαθέτει περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια, καθιστώντας το βορειοευρωπαϊκό νησί πρωταρχικό προορισμό για τον ηφαιστειακό τουρισμό.
Οι ηφαιστειακές εκρήξεις στη χερσόνησο Reykjanes είναι οι λεγόμενες εκρήξεις σχισμών, οι οποίες συνήθως δεν προκαλούν μεγάλες εκρήξεις ή σημαντική διασπορά τέφρας στη στρατόσφαιρα.
Τα αέρια από την έκρηξη ταξίδευαν προς τα δυτικά στη θάλασσα, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία.
Οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι εκρήξεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν για δεκαετίες, και οι ισλανδικές αρχές έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν αναχώματα για να εκτρέψουν τις ροές λάβας μακριά από σπίτια και κρίσιμες υποδομές.
Η έκρηξη του Φεβρουαρίου διέκοψε την τηλεθέρμανση σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, καθώς η λάβα κατέστρεψε δρόμους και αγωγούς.
Η Ισλανδία βρίσκεται ανάμεσα στην Ευρασιατική και τη Βορειοαμερικανική τεκτονική πλάκα, από τις μεγαλύτερες στον πλανήτη, και αποτελεί ένα σεισμικό και ηφαιστειακό θερμό σημείο, καθώς οι δύο αυτές πλάκες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Φωτογραφία: ruv.is