Σε μια γενική «αναμονή προτάσεων» βρίσκονται όλοι οι παροικούντες την ακαδημαϊκή κοινότητα (και) στην Ήπειρο, προκειμένου να διαμορφωθεί το μέλλον τμημάτων, σχολών, ακαδημαϊκής «τοποθέτησης» πόλεων κ.λπ.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει έτοιμο το νόμο που ουσιαστικά θα συρρικνώσει και άλλο το δημόσιο πανεπιστήμιο. Έχει ζητήσει περίπου 50 καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και περιμένει αντιπροτάσεις από τα πανεπιστήμια, τα οποία δεν πρόκειται να προτείνουν περισσότερες από μονοψήφιες τέτοιου τύπου μεταβολές. Μια από αυτές, θα είναι η μεταφορά της Λογιστικής στα Ιωάννινα από την Πρέβεζα, η οποία είναι αναπόδραστη, ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες τοπικών φορέων, κυβερνητικών και μη.
Το υπουργείο πρακτικά ζητάει την κατάργηση του τμήματος, όπως επίσης θέτει υπό αμφισβήτηση και τη Γεωπονική της Άρτας. Το «δεύτερο στάδιο» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, μιας «βάσης στη βάση» που επέβαλε το υπουργείο πέρυσι για να περικόψει εισακτέους-ες, είναι η κατάργηση τμημάτων, άσχετα με το αν στελέχη της κυβέρνησης επιλέγουν να μιλήσουν ή όχι για το θέμα, ως αφορμή κλεισίματος σχολών.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από την πλευρά του δεν βάζει θέμα κλεισίματος τμημάτων, ούτε για τη Λογιστική, ούτε για την Γεωπονική. Το θέμα είναι όμως αν το Υπουργείο Παιδείας θα λάβει υπόψη τις προτάσεις των ιδρυμάτων ή θα προωθήσει στην ΕΘΑΑΕ μόνο τις δικές του. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο παραπέμπει ήδη στην ΕΘΑΑΕ την ευθύνη μιας επιλογής που θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος, έτσι ή αλλιώς. Η πολιτική ευθύνη όμως αφορά μόνο το υπουργείο, την πολιτική του ηγεσία και την κυβέρνηση…
Η στάση της πολιτικής ηγεσίας είναι ιδιαίτερα σκληρή και αυστηρή. Την εκφράζει βασικά ο Ευάγγελος Συρίγος, ένας έτσι και αλλιώς θιασώτης, ως ακαδημαϊκός, του «πανεπιστημιακού ελιτισμού». Ο κ. Συρίγος απέφυγε να πάρει θέση για ο,τιδήποτε σχετικό, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Άρτα, όπου συμμετείχε σε μια συνάντηση της τελευταίας στιγμής στο δημαρχείο. Αυτή, πέρα από την εξυπηρέτηση κάποιων τοπικών πολιτικών ισορροπιών με τις απαραίτητες φωτογραφίες και τις ανακοινώσεις του Δήμου, δεν πρόσφερε κάτι περισσότερο. Ο κ. Συρίγος στη Βουλή, όταν ρωτήθηκε σχετικά για το τμήμα Λογιστικής, ήταν ιδιαίτερα αυστηρός με το τμήμα και το διδακτικό του προσωπικό, χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας (και) στους εγχώριους πολιτικούς του συμπορευόμενους.
Το θέμα της Γεωπονικής ωστόσο είναι ακόμα πιο κρίσιμο. Αν τελικά υπάρχουν εισηγήσεις για μεταβολή της κατάστασης του τμήματος (σε ένα νομό με υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης), οι εντυπώσεις δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμες.