ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι συμβαίνει με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας…

Εικόνα του άρθρου Τι συμβαίνει με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2020, 01:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ και 30 περίπου χρόνια το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων, στο κέντρο της πόλης, στην οδό Βαλαωρίτου, λειτουργεί υπό τη «σκέπη» του νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα». Μια κοινοτική δομή για την οποία το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων εκτιμά ότι, όπως λειτουργεί σήμερα, μπορεί να αναβαθμιστεί και να είναι σε θέση να παρέχει ολοκληρωμένη ψυχιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα. Κάτι που δεν γίνεται σήμερα λόγω της υποστελέχωσης της δομής.

Πώς δύο νοσοκομεία όμως εμπλέκονται με την ίδια δομή; Αυτή η εμπλοκή των δύο νοσοκομείων έχει αποτελέσει το υπόβαθρο για αρκετές εντάσεις ιδίως από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου «Χατζηκώστα». Αν και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας είναι πανεπιστημιακή δομή, η λειτουργία του γίνεται από το «Χατζηκώστα» με δικό του προσωπικό.

Με ανοιχτή του επιστολή προς τους πολίτες των Ιωαννίνων, ο καθηγητής και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Θωμάς Υφαντής επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας αξίζει μια πιο δυναμική παρουσία στην κοινότητα.

Όπως προκύπτει από την επιστολή, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας είναι ειδική μονάδα ενταγμένη λειτουργικά και οργανικά στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική από το 1991 (ΦΕΚ 45/Β/4-2-1991). Ο καθηγητής αναφέρει ότι εκείνη την εποχή, στις αρχές της δεκαετίας, όλες οι μονάδες της πανεπιστημιακής ψυχιατρικής κλινικής ήταν εγκατεστημένες στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Με την κτιριακή αποπεράτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η Ψυχιατρική Κλινική μετακόμισε, αλλά κάποιες μονάδες έμειναν στο «Χατζηκώστα».


«ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ»

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι μονάδες αυτές ανήκουν στο ΕΣΥ. Είναι μονάδες πανεπιστημιακές» τονίζει και προσθέτει ότι ο Ψυχιατρικός Τομέας του «Χατζηκώστα» «οικειοποιήθηκε τη μονάδα του Πανεπιστημίου». Μάλιστα, και σε νομικό επίπεδο, ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής έχει την ευθύνη λειτουργίας της μονάδας κι όχι το «Χατζηκώστα», αν και, όπως σημειώνει ο κ. Υφαντής, ποτέ δεν επιτράπηκε στην Ψυχιατρική Κλινική «να ασκήσει τα έννομα δικαιώματά της», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας δεν λειτουργεί παράνομα όλα αυτά τα χρόνια.

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι μέσα στα χρόνια έγιναν προσπάθειες να αλλάξει το… καθεστώς, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η τελευταία προσπάθεια έγινε από τον ίδιο το 2018, όταν και πρότεινε στον Ψυχιατρικό Τομέα του «Χατζηκώστα», με γνώμονα την καλή συνεργασία, τη μεταφορά της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στη Ψύχωση από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, με ταυτόχρονη διάθεση του απαραίτητου προσωπικού. Η απάντηση του Ψυχιατρικού Τομέα ήταν κάθετα «όχι», με τον κ. Υφαντή να παραπέμπει στη σχετική αλληλογραφία.

Πίσω στο σήμερα, ο κ. Υφαντής, αναφερόμενος και στην πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ένταξη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, υπογραμμίζει ότι αυτή ελήφθη με σκοπό να προσφερθούν καλύτερες υπηρεσίες «που ένα υποστελεχωμένο Κέντρο Ψυχικής Υγείας αδυνατεί να προσφέρει». Σε αυτό το σημείο, αποσαφηνίζει ότι η λειτουργία του Κέντρου δεν συνδέεται με το κτίριο. Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι η τωρινή του θέση είναι η καλύτερη. Για το προσωπικό αναφέρει ότι η ένταξη του Κέντρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «δεν επηρεάζει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων σε αυτό».

Επί της ουσίας, ο κ. Υφαντής θεωρεί ότι υπάρχει η ευκαιρία και η δυνατότητα το Κέντρο Ψυχικής Υγείας να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί. Επισημαίνει ότι η Ψυχιατρική Κλινική «έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την πλειονότητα των δράσεων και υπηρεσιών ενός σύγχρονου Κέντρου Ψυχικής Υγείας, καταρχάς με το υφιστάμενο προσωπικό της. Πολλές από τις υπηρεσίες ενός Κέντρου Ψυχικής Υγείας έχουν ήδη αναπτυχθεί κατά τα τελευταία χρόνια και παρέχονται από την Ψυχιατρική Κλινική, υπηρεσίες οι οποίες αφενός δεν είναι η θέση τους να παρέχονται από ένα νοσοκομείο, αφετέρου ασφυκτιούν στους περιορισμένους χώρους που εξ ανάγκης μας παρέχονται».

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ

Ο σχεδιασμός για το μέλλον του Κέντρου, όπως το παρουσιάζει ο κ. Υφαντής, αφορά: φροντίδα των ασθενών που ήδη παρακολουθούνται, εγκατάσταση της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, του ειδικού ιατρείου για την κατάθλιψη της λοχείας, του ειδικού ιατρείου ψυχο-ογκολογίας, του ειδικού ψυχογηριατρικού ιατρείου, του ειδικού ιατρείου για τα ενήλικα άτομα με αυτισμό και του ιατρείου για νέους ενήλικες το οποίο βρίσκεται υπό συγκρότηση. Στα σχέδια της Κλινικής υπάρχουν κι άλλα, όπως η δημιουργία ενός κοινωνικού καφενείου για άτομα με ψυχολογικά προβλήματα. «Η θέση των υπηρεσιών αυτών δεν είναι μέσα στο νοσοκομείο» τονίζει ο κ. Υφαντής.

Τέλος, στην πολυσέλιδη ανοιχτή επιστολή, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα με τους «συναδέλφους του νοσοκομείου Χατζηκώστα» και ότι η Ψυχιατρική Κλινική θα βρίσκεται στο πλευρό τους για την ανάπτυξη του Ψυχιατρικού Τομέα στο «Χατζηκώστα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back