ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι παράγει η ηπειρώτικη γη;

Εικόνα του άρθρου Τι παράγει η ηπειρώτικη γη;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2020, 00:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι είναι η Ήπειρος; Είναι η γη, προφανώς, την οποία ο όλο και μικρότερος αγροτικός πληθυσμός, την καλλιεργεί.

Οι καλλιεργήσιμες γαίες στην Ήπειρο, αντιστοιχούν στο μόλις 2,1% των συνολικών της χώρας. Το σύνολο της καλλιεργούμενης γης (συμπεριλαμβάνεται η αγρανάπαυση) εκτείνεται σε 678.019 στρέμματα, εκ των οποίων τα 74.195 είναι επιλέξιμα για επιδοτήσεις.

Φυσικά, το «παραγωγικό κέντρο» της Ηπείρου βρίσκεται αλλού, κυρίως στην κτηνοτροφία. Ωστόσο έχει ένα ενδιαφέρον η αποτύπωση των καλλιεργήσιμων γαιών, ειδικά τώρα που είναι στην επικαιρότητα λόγω νέων νόμων και της γενικότερης αγωνίας των παραγωγών για στήριξη, μετά την πανδημία.

Ο πιο «καλλιεργήσιμος» νομός είναι η Θεσπρωτία, με 196.891 στρέμματα και αμέσως μετά, ακολουθεί η Πρέβεζα, με 178.225. Από την άλλη, τα Γιάννενα έχουν τα περισσότερα οργώσιμα εδάφη, ενώ η Άρτα διαθέτει, όπως ήταν αναμενόμενο, τις περισσότερες δενδρώδεις φυτείες. Τα Γιάννενα έχουν επίσης τα περισσότερα αμπέλια, που αντιστοιχούν στο 3,5% της καλλιεργήσιμης γης.

Για την ακρίβεια,στην Ήπειρο υπάρχουν 71.383 λεμονιές  και μόλις οι 40 από αυτές βρίσκονται στα Γιάννενα (επίσης λογικό). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2018, τα Γιάννενα διαθέτουν και 143 πορτοκαλιές.

Η γενική εικόνα των καλλιεργειών σε όλη τη χώρα, είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία σιτηρά και ακολουθούν οι ελαιώνες, τα κτηνοτροφικά φυτά, τα βιομηχανικά φυτά, τα αμπέλια κ.ο.κ. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τελευταία στη σειρά, σε όλη τη χώρα, είναι τα αρωματικά φυτά, αλλά ταυτόχρονα, είναι εκείνα με τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2017 στο 2018 (20,6%).   

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back