Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πώς θα έρθει 1,5 εκατ. ευρώ στην τοπική αγορά

Εικόνα του άρθρου Πώς θα έρθει 1,5 εκατ. ευρώ στην τοπική αγορά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/06/2016, 12:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από μερικές μέρες η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση ύψους 54 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕπ) για έργα στον τομέα της ενέργειας. Η Περιφέρεια διευκρίνισε ότι η χρηματοδότηση γίνεται ουσιαστικά σε κλιμάκωση, με την πρώτη φάση να αντιστοιχεί στην τεχνική βοήθεια.

Όπως εξηγεί περαιτέρω στον ¨Τύπο" η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, αυτό το κομμάτι θα φέρει στην Ήπειρο το ποσό 1.505.520 ευρώ, δωρεάν παρεχόμενα για την προπαρασκευή έργων και υποστηρικτικών υπηρεσιών. Αυτή είναι η «τεχνική βοήθεια», η οποία θα έρθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΤΕπ, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου ELENA. Πρόκειται για τα αρχικά του προγράμματος European Local ENergy Assistance, το οποίο χρηματοδοτείται από το Horizon 2020. Η «ELENA» χρηματοδοτεί μέχρι και το 90%της τεχνικής βοήθειας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μελέτες σκοπιμότητας, έρευνα αγοράς, ενεργειακούς ελέγχους και προετοιμασία διαγωνισμών, όπως αναφέρει αναλυτικά ο σχετικός ενημερωτικός ιστοχώρος, στη σελίδα της ΕΤΕπ. Στην περίπτωση της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι επιλέξιμη δαπάνη και ο ΦΠΑ.

Κάπως έτσι η Περιφέρεια Ηπείρου σκοπεύει να καλύψει το κενό που υπάρχει στην καθαυτή προγραμματική ενότητα, στο θέμα της προπαρασκευής (κενό χρηματοδότησης εννοείται) και ελπίζει έτσι οι προτάσεις να «ωριμάσουν» σύντομα και να είναι υλοποιήσιμα τα έργα.

Σημειώνεται ότι τα χρήματα θα διαχειριστούν φορείς εκτός Ελλάδας, υπό τη διαχείριση της ΕΤΕπ.

Στα επόμενα στάδια, τα οποία θα εκταθούν λογικά σε βάθος χρόνου και θα απαιτήσουν εγκρίσεις από τα αιρετά όργανα της Περιφέρειας. Εκεί, τα κεφάλαια θα είναι (και) με δανειοδότηση από την ΕΤΕπ, η οποία χρηματοδοτεί φορείς με ευνοϊκούς όρους. Φυσικά, ένα δάνειο είναι πάντα… ένα δάνειο και οι όροι του, ακόμα και ευνοϊκοί, παραμένουν δεσμευτικοί. Ειδικά όταν αφορούν αυτοδιοικητικούς φορείς (το κακό παράδειγμα του δήμου Ιωαννιτών, έστω υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες και πολιτικές διαχείρισης, είναι ακόμα πρόσφατο), που δεσμεύονται με πολιτικές αποφάσεις. Αλλά μέχρι τότε, υπάρχει ακόμα χρόνος.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back