Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Τι γίνεται με το VDSL στα Γιάννενα;

Εικόνα του άρθρου Τι γίνεται με το VDSL στα Γιάννενα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/12/2019, 12:49
ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Πριν από ένα χρόνο, σκάφτηκε σχεδόν η μισή πόλη των Ιωαννίνων για να περάσουν τα καινούργια δίκτυα, πάνω στα οποία θα «στηθεί» η αναβάθμιση των οικιακών και όχι μόνο, συνδέσεων, άρα και του ίντερνετ. Μετά, ξαναπεράστηκε στους κεντρικούς δρόμους η εγκατάσταση, η οποία ήταν «τσαπατσούλικη» εμφανισιακά, ιδιαίτερα σε σημεία που είχαν ασφαλτοστρωθεί πρόσφατα.

Υποτίθεται ότι τότε, οι εταιρίες-πάροχοι περίμεναν τη ΔΕΗ να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους για ηλεκτροδότηση των «κουτιών» και κατόπιν, θα ξεκινούσαν την αναβάθμιση των συνδέσεών τους.


Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί, τουλάχιστον στο εύρος της επέκτασης του δικτύου και το VDSL είναι ένα από τα πράγματα που παραμένουν απρόσιτα για το μισό και κάτι λιγότερο, Δήμο Ιωαννιτών.

Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις εταιριών περί «συνδέσεων στο τέλος του έτους», ο προγραμματισμός για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 δεν τηρήθηκε, παρά μόνο σε κάποιες περιπτώσεις.

Σήμερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εταιριών, η ενεργοποίηση της δυνατότητας σύνδεσης σε VDSL στα Γιάννενα, σε περιοχές που εκτείνονται πέραν των 500 μ. από τα κέντρα της 28ης Οκτωβρίου, κυμαίνεται από το πρώτο μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Την ίδια ώρα πάντως, οι εταιρίες αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις καινούργιες απαιτήσεις, όπως η συνδρομητική «ιντερνετική» τηλεόραση ή οι εταιρικές ανάγκες για αποστολές μεγάλων αρχείων κ.λπ. Οι συνδέσεις στα Γιάννενα (και αλλού) είναι μέτριες σε ποιότητα και ταχύτητα και όπως σε όλη την Ελλάδα, οι ακριβότερες στην Ευρώπη.

Το πρόβλημα του ίντερνετ στην Ελλάδα μοιάζει να κάνει εικοσαετείς κύκλους. Στις αρχές του 2000 οι πρώτες συνδέσεις ADSL πουλιούνταν ακόμα με… ISDN, ενώ ποτέ οι πραγματικές ταχύτητες συνδέσεις δεν ξεπέρασαν το 60% των ονομαστικών, παρά μόνο σε λίγες περιπτώσεις που… θρυλούνται μεταξύ των καταναλωτών.

Κοντά σε αυτά, οι συνδέσεις είναι οι πιο ακριβές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν για το 2018, η Ελλάδα (μαζί με την Κύπρο και το Βέλγιο) έχει τις ακριβότερες τιμές, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει και τις λιγότερες επιλογές «πακέτων» σε όλη την Ευρώπη. Οι διαφορές είναι ενδεικτικές:

Στη Ρουμανία, που είναι η πιο φτηνή χώρα σε παροχή ίντερνετ, μια απλή σύνδεση μέχρι 30mbps κοστίζει κατά μέσο όρο 12,61 ευρώ. Στην Ελλάδα κοστίζει 26,05 ευρώ. Μια triple play σύνδεση κοστίζει 27,58 ευρώ στη Ρουμανία και στην Ελλάδα 43,31 ευρώ.

Επίσης, η Ελλάδα και το Βέλγιο δεν προσφέρουν καν συνδέσεις στις πιο φτηνές κατηγορίες.

Οι Έλληνες χρήστες, ιδιώτες και επαγγελματίες, έχουν ζήσει τις όχι τόσο μακρινές εποχές που η σύνδεση έπεφτε όταν έπαιρνε η θεία από το χωριό, με… ολέθρια αποτελέσματα στη δουλειά που γινόταν ταυτόχρονα στο ίντερνετ. Σήμερα, βλέπουν συχνότατα την εικόνα του Netflix να «σπάει» κάθε φορά που η σύνδεσή τους «βυθίζεται» ή κάποιος άλλος στο σπίτι προσπαθεί να ανεβάσει ή να κατεβάσει κάποιο αρχείο. Ούτε λόγος φυσικά για την αποστολή μεγάλων αρχείων και ανέβασμα μεγάλων βίντεο, σε μη VDSL συνδέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
Kostas
Κάτι πρέπει να κάνουμε... Οργανωμένες διαμαρτυρίες? Καταγγελία? Κάτι ! Πόσο ακόμα θα περιμένουμε για ίντερνετ της προκοπής?
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back