Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «αργόσυρτο» ελληνικό ίντερνετ

Εικόνα του άρθρου Το «αργόσυρτο» ελληνικό ίντερνετ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/11/2020, 19:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δεύτερη καραντίνα βρίσκει την ανάγκη για καλές συνδέσεις στα ίδια, αν όχι ανεβασμένα, επίπεδα, αλλά και την ελληνική πραγματικότητα των ψηφιακών υποδομών στην ίδια θέση.

Η «έκκληση» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης-που αρχικά έμοιαζε με πλάκα, αλλά δεν ήταν- για περιορισμό της χρήσης «διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 9 πμ έως τις 6 μμ» για να δημιουργείται «η απαιτούμενη διαθεσιμότητα στα δίκτυα για την αποτελεσματική λειτουργία εφαρμογών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας», είναι ακριβώς ίδια με την παραίνεση της περασμένης άνοιξης. Επίσης, είναι εξίσου παραδοχή της προβληματικής κατάστασης, παρά τη μικρή βελτίωση που καταγράφει η Ookla στις ελληνικές συνδέσεις, κατά 10%.

Για παράδειγμα οι μέτριες ως κακές ταχύτητες που πληρώνονται αδρά και πολύ ακριβότερα από την ονομαστική τους «αξία». Μπορεί η πιο διαδεδομένη δικαιολογία των παρόχων να είναι ότι οι προσφερόμενες ταχύτητες είναι «μέχρι» μιας ορισμένης τιμής, τα ποσά που πληρώνουν οι χρήστες όμως δεν αναλογούν στο… «μέχρι», αλλά είναι πολύ ψηλότερα. Η Ελλάδα έχει από 20% ως 60% απόκλιση από το μέσο όρο της ΕΕ, πάντα προς τα πάνω. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, οι ταχύτητες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί κατά 10% από τον περασμένο Μάρτιο.  

Επίσης, το κράτος είναι υπερανεκτικό απέναντι στις συμβατικές υποχρεώσεις των παρόχων. Η τελευταία προθεσμία για την εμπορική παροχή VDSL σε περιοχές των Ιωαννίνων έληγε τέλη Σεπτεμβρίου. Αν σήμερα βρείτε μια εμπορική προσφορά από εταιρία, η σύνδεση θα καθυστερήσει περισσότερο από τη «βδομάδα, δέκα μέρες» που συνήθως υπόσχονται. Ειδικά τώρα, με την εκ περιτροπής εργασία, οι ρυθμοί συνδέσεων πάνε ακόμα πιο αργά. Έτσι και αλλιώς, ακόμα και με «όρους αγοράς», η προσφορά είναι λειψή. Οπότε, η κυβερνητική έκκληση να μην «χαζολογάμε» στο ίντερνετ κατά τις εργάσιμες ώρες, είναι τουλάχιστον υποκριτική.

Για μια ακόμα φορά, εργαζόμενοι-ες που είναι αναγκασμένοι λόγω συνθηκών να εργαστούν από το σπίτι (και έχουν την υποδομή-δεν είναι δεδομένο αυτό για όλα τα νοικοκυριά), πρέπει να το κάνουν κυρίως με μέτριες συνδέσεις. Ακόμα και αν πχ 10 ή 11 mbps αρκούν για να δεις ταινία στο Netflix ή να μπεις σε μια πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, τηλεδιάσκεψης κ.λπ. οι ταχύτητες upload στις κοινές adsl συνδέσεις είναι κυριολεκτικά απαγορευτικές. Σημειωτέον ότι και στις vdsl συνδέσεις επιτυγχάνεται το 50%-70% της ονομαστικής ταχύτητας, αλλά επί του παρόντος, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα από τη μέση vdsl σύνδεση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back