ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Βγαίνοντας από την «εποχή του χαλκού»

Εικόνα του άρθρου Βγαίνοντας από την «εποχή του χαλκού»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2018, 20:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα εκτεταμένο και μεταβατικό έργο συμβαίνει αυτές τις μέρες σε συγκεκριμένες γειτονιές της πόλης, για… συγκεκριμένους λόγους.

Το τρίτο αυλάκι διέλευσης δικτύων σκάβεται στο κέντρο και στην περιοχή της Περιβλέπτου, καθώς εκεί βρίσκονται τα κέντρα του ΟΤΕ.

Αυτό που συμβαίνει πρακτικά, είναι ότι σε μια ακτίνα περίπου 500 μέτρων από τα κέντρα του ΟΤΕ στην 28ης Οκτωβρίου και στην Περίβλεπτο, αλλάζει η σύνδεση των καφάο και μετατρέπεται, από τις κλασικές χάλκινες, σε οπτική ίνα.

Η κατάργηση της χάλκινης σύνδεσης προς το κέντρο γίνεται πρακτικά δίπλα σε κάθε καφάο του ΟΤΕ. Όταν ηλεκτροδοτηθούν τα νέα «κουτιά», τότε η ποιότητα των συνδέσεων θα αναβαθμιστεί σημαντικά.  Αυτή είναι μια εκκρεμότητα που δεν έχει λήξει, καθότι η ΔΕΗ θα πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εταιριών. 

Η Fiber to the curb/cabinet, η τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το «κουτί» του παρόχου δηλαδή, είναι μια από τις αρχιτεκτονικές σύνδεσης που ακολουθούνται. Θα είναι μια σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας και των δυνατοτήτων των συνδέσεων, με το ίντερνετ να επηρεάζεται θετικά (ανάλογα πάντα και με τον τύπο σύνδεσης).

Ισχύει και πάλι το «όσο πιο κοντά στο καφάο, τόσο καλύτερα» για τις συνδέσεις. Ωστόσο, το Fiber to home, η σύνδεση της ίνας μέχρι τον τελικό αποδέκτη δηλαδή, είναι ακόμα μια μελλοντική υπόθεση. 

Πάντως, η διαθεσιμότητα των νέων συνδέσεων (όπως οι VDSL)  είναι περιορισμένη ακόμα στα Γιάννενα. Μέχρι να έρθουν οι ανακοινώσεις επέκτασης, που είναι κοντά, μπορείτε να γελάσετε λίγο με τον τρόπο που αναγράφουν κάποιες οδούς των Ιωαννίνων οι εταιρίες, στις μηχανές αναζήτησης για διαθεσιμότητα του VDSL…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back