ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι γίνεται με τις ρώσικες επενδύσεις;

Εικόνα του άρθρου Τι γίνεται με τις ρώσικες επενδύσεις;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2022, 11:07
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα μεγάλο ερώτημα, μετά τις κυρώσεις που επιβάλλονται στην επιτιθέμενη Ρωσία, είναι η πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα, κάποιες εκ των οποίων έχουν ισχυρά διαφημιστεί ως αναπτυξιακές κ.λπ.

Στην Ήπειρο και το Ιόνιο υπάρχει γενικά επιχειρηματική δραστηριότητα που συνδέεται με ρώσικα συμφέροντα ή ρώσικο ενδιαφέρον για επενδύσεις.

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι μια από τις περιπτώσεις που προσελκύουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Η ιδιωτικοποίησή του φέρεται να ενδιαφέρει και τον όμιλο ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη. Ο ομογενής επιχειρηματίας έχει την ελληνική υπηκοότητα από το 2013 και γενικά, οι όμιλοί του δεν δείχνουν, δημόσια τουλάχιστον, κάποια ανησυχία για την επίδραση που μπορούν να έχουν οι τραπεζικές και άλλες κυρώσεις που επιβάλλονται τις τελευταίες μέρες.

Στα Ιωάννινα, η SI Foods είναι ο πρώην πλέον, πλειοψηφών επενδυτικός οργανισμός στη «Δωδώνη». Μετά την είσοδο της CVC Capital στη γαλακτοβιομηχανία, το μερίδιο της SI Foods μειώθηκε σημαντικά, στο επίπεδο «μελλοντικών εξαγορών», οπότε οι πρώην πλειοψηφούντες δεν παίζουν πλέον καίριο οικονομικό ρόλο στη γαλακτοβιομηχανία. Αν η πολεμική εξέλιξη τυχόν επισπεύσει κάποιες δρομολογημένες εξελίξεις για το μέλλον, αυτή είναι μια άλλη υπόθεση.

Η επένδυση στην ευρύτερη περιοχή που έχει επάνω της ένα μεγάλο ερωτηματικό, είναι αυτή του Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό και στο Μεγανήσι, στη Λευκάδα. Ο ρώσος μεγιστάνας έχει πάρει έγκριση για ένα πρότζεκτ ύψους 165 εκατ. ευρώ εδώ και ένα χρόνο περίπου, με ΚΥΑ των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης δήλωνε στις 13 Ιανουαρίου 2021 ότι πρόκειται για «ένα έργο εμβληματικής σημασίας, το οποίο επίσης για αρκετό καιρό παρέμεινε στα συρτάρια και τώρα προχωρά για να δώσει στη χώρα μας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία». Ο Ριμπολόβλεφ είναι επίσης ιδιοκτήτης της Μονακό και σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα «δεν κινδυνεύει από τις κυρώσεις».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back