ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα ισχύσει για την πρώτη κατοικία

Εικόνα του άρθρου Τι θα ισχύσει για την πρώτη κατοικία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/04/2020, 23:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται κατά τρεις μήνες η προστασία της πρώτης κατοικίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο όμως δεν καλύπτει τους μεταγενέστερους «κόκκινους» δανειολήπτες, όπως διευκρίνισε.

Ειδικότερα

Παρατείνεται η προστασία της α' κατοικίας- με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου νόμου- για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος του Ιουλίου.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως ο υφιστάμενος νόμος για την προστασία της α' κατοικίας ψηφίστηκε την 1η Απριλίου 2019 και ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο 2019. Ο νόμος αυτός προστατεύει την α' κατοικία για όσους είχαν «κόκκινο δάνειο» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και δεν προστατεύει τους μεταγενέστερους «κόκκινους δανειολήπτες».

Παράλληλα, δρομολογείται και θα υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορoνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην α' κατοικία.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν έως σήμερα για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Καλύπτει, παράλληλα, και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των πολιτών που επλήγησαν από την πανδημία. Ενώ, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Έτσι, είπε ο υπουργός Οικονομικών, το κράτος αναλαμβάνει με συγκεκριμένες και διορατικές πρωτοβουλίες, για ένα χρονικό διάστημα, ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορoνοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back