Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι θα γίνει με δημοτικά τέλη (και όχι μόνο);

Εικόνα του άρθρου Τι θα γίνει με δημοτικά τέλη (και όχι μόνο);
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2020, 13:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα λιανικού εμπορίου, γραφεία παροχής υπηρεσιών και  πολλά άλλα, όλα κλειστά, με τους επιχειρηματίες ή καταστηματάρχες να βιώνουν επιπρόσθετα άγχη για το τι μέλλει γενέσθαι. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση στις προθεσμίες για την καταβολή των ανταποδοτικών ή άλλων τελών και ότι «θα ληφθεί μέριμνα για τους επιχειρηματίες που πλήττονται περισσότερο εξαιτίας του κλεισίματος των καταστημάτων».

Λίγες μέρες μετά, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου, ήρθε να δώσει μια πιο παρεμβατική λύση: την απαλλαγή  από δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις κρατικές αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα λόγω κοροναϊού.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου που περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τα δημοτικά συμβούλια έχουν τη δυνατότητα να απαλλάξουν τις τοπικές επιχειρήσεις από τα τέλη παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων (τραπεζοκαθίσματα δηλαδή) και από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων αποτροπής διάδοσης του Covid-19.

«Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής» αναφέρεται στην απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού.

Την ίδια ώρα, πέραν της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αρκετοί Δήμοι στη χώρα προχωρούν σε περαιτέρω οικονομικές ελαφρύνσεις των πολιτών, όπως στην απαλλαγή καταβολής τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και διδάκτρων σε διάφορες δομές, όπως ωδεία, σχολές χορού κ.λπ. Μέχρι στιγμής, ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει ανακοινώσει κάτι σχετικό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back