ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μειωμένα τέλη για επιχειρήσεις στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Μειωμένα τέλη για επιχειρήσεις στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/10/2017, 14:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι συζητήσεις για τον καθορισμό των δημοτικών τελών είναι πάντα ενδιαφέρουσες, όσο και περίπλοκες, με τις περισσότερες παρατηρήσεις, συνήθως από την αντιπολίτευση, να αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των ποσών και αν τελικά είναι ή όχι πραγματικές οι μειώσεις. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή εισηγήθηκε και ψήφισε (πλην του συμβούλου της Βασίλη Τσαμπαλά), μια μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στα Γιάννενα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Θωμά Γιωτίτσα, τα δημοτικά τέλη το 2018 θα φέρουν στα ταμεία του Δήμου 10.666.295,13 έναντι 10.260.935,00 που είναι το ύψος των εξόδων. Οι μειώσεις θα είναι οριζόντιες, κατά 1 ευρώ στους συντελεστές των επιχειρήσεων σε Γιάννενα, Μάρμαρα, Νεοχωρόπουλο, Σταυράκι:

  • ΙΩΑΝΝΙΝΑ (καταστήματα) από  4,80 € σε3,80
  • ΜΑΡΜΑΡΑ (καταστήματα) από 4,50 € σε 3,50
  • ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟ(καταστήματα) από 4,50 € σε 3,50
  • ΣΤΑΥΡΑΚΙ (καταστήματα) από 4,50 € σε 3,50
  • ΜΠΑΦΡΑ τιμή ανά τ.μ οικιακής χρήσης από 0,75€  σε 0,38 και γενικής χρήσης από 1,4€ σε 0,70

Σύμφωνα με την εισήγηση «σωρευτικά με τη μείωση που έγινε το 2016, οι επιχειρήσεις του Σταυρακίου, των Μαρμάρων και του Νεοχωρόπούλου θα έχουν μια ελάφρυνση που θα ξεπερνά το 30%, ενώ σε αυτές της πόλης η μείωση θα είναι της τάξης του 25%». Η μείωση στη Μπάφρα είναι αντισταθμιστική, για τη λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή. Εκεί, ένσταση πρόβαλε ο σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Μάντζιος, τόσο για την καταλληλότητα του χώρου, αλλά για το πώς ο Δήμος κατέληξε στη συγκεκριμένη θέση.

Επιπλέον, μειωμένος κατά 80% θα είναι ο συντελεστής γενικής χρήσης (με πλασματικό εμβαδό) για δύο χρόνια, για νέους επιτηδευματίες έως 30 χρονών που  θα  ξεκινήσουν να  ασκούν για πρώτη φορά τη δραστηριότητά τους το έτος 2018 με έδρα τα Γιάννενα. Η μείωση αφορά ήπια επαγγελματική δραστηριότητα , δηλαδή γραφεία και επιχειρήσεις, εκτός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Γιωτίτσας τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα τέλη «παραμένουν άδικα», αποδίδοντας ευθύνες στις δημαρχίες Γκόντα: «Υπήρξαν ανεξέλεγκτες και δυσανάλογες αυξήσεις τελών της τάξης του 150%  για να καλυφθούν άλλες ανάγκες του Δήμου την τριετία 2006-2009 κάτι που δημιούργησε μεγάλες ανισότητες στον μεγάλο πλέον Καλλικρατικό Δήμο κι ένα άδικο χάσμα μεταξύ του παλιού Δήμου και των νέων δημοτικών ενοτήτων που συνενώθηκαν» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Απαντώντας του, ο Βασίλης Κοσμάς, εισηγητής από την πλευρά της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, αντέτεινε ότι «πάλι ανατρέχετε στο παρελθόν» και αμφισβήτησε και μερικά δομικά χαρακτηριστικά των υπολογισμών της δημοτικής αρχής. Είπε για παράδειγμα ότι το κόστος μισθοδοσίας έχει μειωθεί πολύ και ότι δεν δικαιολογείται να παραμένουν υψηλά τα τέλη. «Είναι ανύπαρκτες οι μειώσεις των τελών όλα τα προηγούμενα επτά χρόνια, με αποτέλεσμα  στα χρόνια της κρίσης οι συμπολίτες μας να εξακολουθούν να επιβαρύνονται με υπέρογκα δημοτικά τέλη. Η δημοτική αρχή, ενώ επιβαρύνει τους συμπολίτες, εν τούτοις αφήνει ανεκμετάλλευτους πόρους ανταποδοτικούς από εταιρεία ανακύκλωσης στην ΒΙΠΕ, χωρίς να εισπράττεται ένα ευρώ» τόνισε. 

Στον κ. Κοσμά απάντησε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, υπενθυμίζοντάς του ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τα χρήματα που παίρνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον κατηγόρησε ότι εσκεμμένα αποκρύπτει τη μείωση των πόρων. Ο κ. Κοσμάς ανέφερε και το επιχείρημα της «ανυπαρξίας ανταποδοτικότητας», το οποίο πάντως ήταν ένα (δικαιολογημένο) επιχείρημα κατά της πολιτικής των δημοτικών αρχών Γκόντα…

Ως… τρέιλερ στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, ήρθε η ανακοίνωση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Σπύρου Κωνσταντόπουλου (και συμβούλου της παράταξης Γκόντα), ότι παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι τα τέλη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού.  Η παράταξη ψήφισε θετικά τελικά, εκτός από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τα τέλη  σε πτηνοτροφεία , ποιμνιοστάσια και λοιπές γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις ως προς το ποσοστό και πρότεινε ενιαίο τέλος 10% στις τρείς δημοτικές ενότητες Μπιζανίου-Ανατολής-Παμβώτιδας.

Οι «Πολίτες για την Ανατροπή» αναγνώρισαν ότι η εισήγηση είναι λεπτομερείς και «ικανοποιητικά τεχνικά», αλλά εξέφρασε ενστάσεις για το μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, ειδικά για τα απορρίμματα. «Νομίζω ότι ένα βασικό θέμα που ξεφεύγει από την εισήγηση και τη λογική της δημοτικής αρχής, είναι η μείωση των σκουπιδιών». Ουσιαστικά είπε ότι θα πρέπει να μειωθούν οι όγκοι των «παραγόμενων σκουπιδιών» γιατί το κόστος θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. «Δεν στέλνουμε καν το μήνυμα ‘ό,τι παράγεις, πληρώνεις’, ούτε καν βάζουμε την κοινωνία στη διαδικασία αυτών που έρχονται» είπε χαρακτηριστικά. Ο Άρης Μπαρτζώκας (Γιάννενα τώρα), εξέφρασε την άποψη ότι εάν είναι συμφερότερο για τους δημότες, την αποκομιδή των απορριμμάτων να την κάνουν ιδιώτες σε μεγαλύτερο εύρος από το σημερινό (γίνεται σε δημοτικά διαμερίσματα). «Η βασική μας διαφωνία είναι στις οικίες μεταξύ Δήμου και γύρω περιοχών. Μια φτωχογειτονιά των Ιωαννίνων πληρώνει τριπλάσια τέλη από μια βίλα στην Πεδινή» τόνισε. Η παράταξη ψήφισε την εισήγηση, πλην των οικιακών τελών  του παλιού Δήμου. Η μείωση των τελών για επιχειρήσεις, αυτόματα έβαλε τη δημοτική αρχή στο «στόχαστρο» των παρατάξεων Λαϊκή Συσπείρωση και ΔΡΑΣΥ. Ο Τάκης Τασιούλας (Λαϊκή Συσπείρωση) τόνισε ότι «είναι εκτεθειμένη η δημοτική αρχή στα λαϊκά στρώματα» ενώ αντίστοιχη θέση κράτησε και ο Σωτήρης Μαλάμος (ΔΡΑΣΥ).

Μένει τώρα να φανεί εάν θα υπάρξει όντως μείωση στα τέλη της ΔΕΥΑΙ, τα οποία αφορούν και πολύ περισσότερους πολίτες

Για τις ευπαθείς ομάδες, ο Δήμος θα διατηρήσει τις απαλλαγές και εκπτώσεις :

Άτομα με Αναπηρία

Διατηρείται η μείωση σε ποσοστό κατά 30% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 2018 για άτομα με αναπηρία με ποσοστό από 67% έως και 80% και σε ποσοστό 50% σε άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία σε ποσοστό άνω των 80% έως 100% για την κύρια κατοικία εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό  φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους  ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού 22.000 ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται τα επιδόματα ) 

Για δε τα μεταμοσχευμένα άτομα υπάρχει πλήρης απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού  χωρίς εισοδηματικό κριτήριο

Πολύτεκνες οικογένειες

Διατηρείται η μείωση από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2018 για την πρώτη κατοικία των πολύτεκνων οικογενειών

• Πολύτεκνες οικογένειες με 1 προστατευόμενο τέκνο ποσοστό 25%

• Πολύτεκνες οικογένειες με 2 προστατευόμενα τέκνα ποσοστό 35%

• Πολύτεκνες οικογένειες με 3 προστατευόμενα τέκνα ποσοστό 45%

• Πολύτεκνες οικογένειες με 4 προστατευόμενα τέκνα και άνω ποσοστό 55%  εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 28.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 € για το τέταρτο τέκνο, και 3.000 € για κάθε τέκνο πέραν του τετάρτου χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Η απαλλαγή αυτή θα χορηγείται με την προσκόμιση βεβαίωσης του αρμόδιου γραφείου της ΔΕΗ που ανήκει το ακίνητο περί της χορήγησης πολυτεκνικού τιμολογίου, καθώς και την προσκόμιση στην υπηρεσία του Δήμου των κατωτέρω δικαιολογητικών.

Τρίτεκνες οικογένειες: 

Διατηρείται η μείωση σε ποσοστό κατά 45% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την κύρια κατοικία τριτέκνων οικογενειών με τρία προστατευόμενα τέκνα του Δήμου , με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 28.000 € χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Η απαλλαγή αυτή θα χορηγείται με την προσκόμιση των δικαιολογητικών που αναφέρονται αναλυτικά κατωτέρω.

Άποροι 

Διατηρείται η μείωση από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2018 κατά 50% για την πρώτη κατοικία των απόρων όπως αυτοί οριοθετούνται από την κείμενη νομοθεσία. Η μείωση αυτή θα χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, αφού προηγουμένως προσκομίζονται σε αυτή τα κάτωθι δικαιολογητικά.

Μονογονεϊκές οικογένειες 

Διατηρείται η μείωση 25% από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2018 για την πρώτη κατοικία των μονογονεϊκών οικογενειών, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 18.000 € χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Η απαλλαγή αυτή θα χορηγείται με την προσκόμιση των δικαιολογητικών που αναφέρονται αναλυτικά κατωτέρω.

Οικογένειες με 2 συζύγους μακροχρόνια άνεργους 

Διατηρείται η μείωση κατά 50% για την πρώτη κατοικία για οικογένειες όπου και οι 2 σύζυγοι είναι μακροχρόνια άνεργοι (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία), και ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 6.000 ευρώ.

Τέλος διατηρείται η απαλλαγή σε ενώσεις, συλλόγους ή οργανώσεις που εξυπηρετούν πάσχοντες με ανίατες ασθένειες όπως καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, τυφλούς, καθώς και για το Γηροκομείο Ζωσιμάδων και  τον Οίκο Ευγηρίας του Δήμου Ιωαννιτών.


Εάν θέλετε να συγκρίνετε τα δημοτικά τέλη με τα περσινά, δείτε εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back