Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περί… δίκαιων και άδικων τελών το δημοτικό συμβούλιο

Εικόνα του άρθρου Περί… δίκαιων και άδικων τελών το δημοτικό συμβούλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2016, 00:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αν παρακολουθήσει κάποιος μια συζήτηση για τα δημοτικά τέλη στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, θα καταλάβει αμέσως-αμέσως δύο πράγματα: ότι αφενός, τα τέλη είναι άδικα, καθώς το λέει ο… ίδιος ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και ότι αφετέρου, ο «Καλλικράτης» ήταν ένα σχέδιο που εφαρμόστηκε πρόχειρα και εις βάρος ουσιαστικά των πολιτών. Εξηγούμαστε: ο αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας είπε επανειλημμένα ότι ο ίδιος θεωρεί άδικα τα δημοτικά τέλη στα Γιάννενα, υπό την έννοια ότι δεν αντιστοιχούν ακριβώς στις δυνατότητες των πολιτών αλλά και στην ανταπόδοση που λαμβάνουν οι πολίτες. «Τα υπάρχοντα τέλη είναι καταφανώς άδικα για αρκετές περιοχές του Δήμου καθώς υπήρξαν ανεξέλεγκτες και δυσανάλογες αυξήσεις τελών για να καλυφθούν άλλες ανάγκες του δήμου» είπε στην εισήγησή του ο κ. Γιωτίτσας.

Η τρανότερη ακόμα απόδειξη ότι ο «Καλλικράτης» έχει αποτύχει σε αυτό το κομμάτι τουλάχιστον, έξι χρόνια μετά την εφαρμογή του, είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο παραμένει διχασμένο μεταξύ «παλιού» και «νέων» δήμων. Η σύμβουλος της πλειοψηφίας Βάσω Μέγα, ψήφισε λευκό γιατί όπως τόνισε «δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια εξορθολογισμού» προς όφελος της πόλης των Ιωαννίνων.  Λευκό ψήφισε και η επίσης σύμβουλος της πλειοψηφίας, Ελένη Βασιλείου. Η αξιωματική αντιπολίτευση, πλην του Νίκου Τσόλη, καταψήφισε τις μειώσεις 10% σε Μάρμαρα, Νεοχωρόπουλο και Σταυράκι, ως «όχι αρκετές». Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας στη δευτερολογία του, τόνισε ότι και οι κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων «υπέστησαν σοκ αυξήσεων» όταν έγινε η συγχώνευση και πρόσθεσε ότι το 2017 θα έρθουν δύο πράγματα: η αιτιολογημένη πρόταση για διαβάθμιση των τελών ανά περιοχή, κάτι δηλαδή με το οποίο θα έπρεπε να είχε «προικίσει» ο «Καλλικράτης» τους νέους δήμους, αλλά δεν το έκανε ποτέ, καθώς και ότι θα μειωθούν τα τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε συγκεκριμένα τμήματα των ανταποδοτικών τελών. Ο σύμβουλος Βασίλης Κοσμάς συνόψισε τη θέση της ως εξής: «Δεν υπάρχει θέμα για μείωση, παρά τις εξαγγελίες, ούτε για εξορθολογισμό στις δημοτικές ενότητες βλέπουμε τίποτα». Ο επικεφαλής Νίκος Γκόντας παρατήρησε κάτι υπαρκτό: ότι η εικόνα της καθαριότητας στην πόλη δεν είναι καλή. Ο πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας Τάκης Κατηρτσίδης δεν πρόσθεσε κάτι νέο στο θέμα, για ακόμα μια φορά. Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος, απαντώντας σε προ ημερήσιας διάταξης ερώτησης του συμβούλου των «Πολιτών για την ανατροπή» Βαγγέλη Καραμπίνα, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, παρατήρησε ότι πολύ συχνά παρατηρείται μια «στιγμιαία κατάσταση» και όχι κάτι μόνιμο, αλλά και ότι υπάρχουν συμπολίτες που επιμένουν να μην συμμορφώνονται με τα στοιχειώδη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τη δημοτική αρχή στην απομάκρυνση του εργοταξίου από την περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, δίπλα στη λίμνη, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το πλεόνασμα των ανταποδοτικών, στα ταμεία του δήμου.

Η πρόταση που εγκρίθηκε, περιλαμβάνει τα εξής:

  • Για τις τρίτεκνες οικογένειες απαλλαγή τελών κατά 45% (από 25% σήμερα) για την πρώτη κατοικία με 3 προστατευόμενα τέκνα και συνολικό οικογενειακό εισόδημα 28.000 ευρώ (από 25.000 σήμερα).
  • Για τις πολύτεκνες οικογένειες κλιμακωτή απαλλαγή τελών (ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων) για την πρώτη κατοικία και συνολικό οικογενειακό εισόδημα 28.000 ευρώ (από 25.000 σήμερα) προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για το 4ο τέκνο και 3.000 ευρώ για το κάθε τέκνο πέραν του 4ου. Πιο συγκεκριμένα :
  • Απαλλαγή 25% για 1 προστατευόμενο τέκνο (0% σήμερα)
  • Απαλλαγή 35% για 2 προστατευόμενα τέκνα (0% σήμερα)
  • Απαλλαγή 45% για 3 προστατευόμενα τέκνα (0% σήμερα)
  • Απαλλαγή 55% για 4 προστατευόμενα τέκνα και άνω (25% σήμερα)
  • Για τα άτομα με αναπηρία από 67% - 80%, απαλλαγή τελών κατά 30% (25% σήμερα) για την πρώτη κατοικία και εισοδηματικό κριτήριο (καθαρό και χωρίς να υπολογίζονται τα επιδόματα) 22.000 και απαλλαγή κατά 50% (από 25% σήμερα) για τα άτομα με αναπηρία από 80% - 100%.
  • Διατήρηση των σημερινών απαλλαγών για μεταμοσχευμένους, άπορους και μονογονεικές οικογένειες.
  • Μείωση κατά 50% για την πρώτη κατοικία για οικογένειες όπου και οι 2 σύζυγοι είναι μακροχρόνια άνεργοι (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία), και ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 6000 ευρώ. Πρόκειται για μια νέα κατηγορία δικαιούχων, την οποία οφείλουμε να στηρίξουμε στη δύσκολη περίοδο που βρισκόμαστε.

Από την ελάσσονα αντιπολίτευση, καταψήφισαν όλες οι παρατάξεις, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που απουσίασε λόγω ασθένειας. Ο κ. Καραμπίνας τόνισε ότι «πρέπει να γίνει μεγαλύτερη μείωση για ευαίσθητες ομάδες και να αυξηθούν τα τέλη σε τράπεζες και μεγαλοεπιχειρήσεις κ.λπ. Ο Άρης Μπαρτζώκας, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα τώρα» ζήτησε να αυξηθούν «μερικές τιμές» και να μειωθούν άλλες, στο κέντρο της πόλης. «Μια κατηγορία θα έπρεπε να υπάρχει, οι άποροι και οι υπόλοιπες δεν ενδιαφέρουν αν δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία» είπε για τις μειώσεις σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Εκ μέρους της ΔΡΑΣΥ, ο Σωτήρης Μαλάμος παρομοίωσε τους πολίτες με τον… Βασίλη Λογοθετίδη στην ταινία «Ένας ήρωας με παντόφλες». Καταψήφισε, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το καφενείο στο Μπιζάνι και το Ήπειρος Παλάς πληρώνουν ουσιαστικά τα ίδια τέλη».  

Εν τέλει, τα δημοτικά τέλη θα μειωθούν κατά περίπτωση, αλλά αυτή η μείωση δεν θα φανεί στο «ευρύ κοινό». Είτε γιατί δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω της οικονομικής κατάστασης, είτε γιατί είναι τέτοια η μείωση των εισοδημάτων που «ισοφαρίζει» τις μειώσεις. Η αλήθεια είναι ότι  η κατάσταση θα βελτιωθεί για τα δημοτικά διαμερίσματα και η κίνηση είναι προς την πιο δίκαιη κατανομή, ενώ με προσμονή πλέον, οι πολίτες περιμένουν τη μείωση του κόστους του πανάκριβου νερού. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η έννοια των ανταποδοτικών τελών είναι ακριβώς αυτή, να επιστρέφουν ως υπηρεσίες στους πολίτες (να έχουν καθαρές και φωτισμένες γειτονιές π.χ.) και κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα κανόνας στην πόλη όπου για χρόνια, μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, ήταν συνήθεις οι καταγγελίες πως με τα χρήματα των τελών πληρώνονταν μισθοί…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back