Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 3-05-2019, 18:29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την ερχόμενη Δευτέρα κατατίθεται το ενιαίο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, αλλά και σημαντικές εργασιακές διατάξεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7, στους 88,6».

Όπως τόνισε, «το καινοτόμο στοιχείο που εισάγει αυτή η ρύθμιση, είναι ότι, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει ‘κούρεμα’ της βασικής οφειλής. Οι εισφορές του ασφαλισμένου από το 2002 θα υπολογίζονται με βάση το ελάχιστο ποσό που προβλέπει ο νόμος 4387/16, δηλαδή περίπου 160 ευρώ το μήνα. Από αυτόν τον επανυπολογισμό θα προκύπτει το ‘κούρεμα’ της βασικής οφειλής. Στη συνέχεια, θα γίνεται ‘κούρεμα’ προσαυξήσεων κατά 85% και ο συνδυασμός αυτών των δύο ‘κουρεμάτων’ θα οδηγεί σε μία νέα οφειλή, μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, η οποία θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ».

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι είναι σήμερα εγκλωβισμένοι, καθώς, ενώ έχουν τις λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, διότι έχουν οφειλές που ξεπερνούν ένα ορισμένο ύψος. 


Ρυθμίσεις στα εργασιακά

Αναφορικά με τις εργασιακές διατάξεις του νομοσχεδίου, η υπουργός Εργασίας είπε ότι, για πρώτη φορά, στην ελληνική πραγματικότητα, «θεσπίζουμε την αιτιολόγηση των απολύσεων, κάτι που αλλάζει όλο το χάρτη της αγοράς εργασίας, διότι βάζουμε ένα φρένο στην καταχρηστικότητα των απολύσεων».

Όπως εξήγησε, «μέχρι σήμερα, ίσχυε το αναιτιολόγητο των απολύσεων, όπου ο εργοδότης μπορούσε να απολύσει, χωρίς ειδική αιτιολογία. Πλέον, ακολουθούμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο για το ζήτημα αυτό, το οποίο ορίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει βάσιμος λόγος απόλυσης. Δηλαδή, ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απολύσει κάποιον, γιατί έτσι θέλει, αλλά θα πρέπει να υπάρχει βάσιμος λόγος που να σχετίζεται είτε με την επίδοση του εργαζομένου είτε με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης. Με τη ρύθμιση που φέρνουμε, είναι ο εργοδότης αυτός που θα πρέπει να αποδεικνύει και στον εργαζόμενο και στο δικαστήριο ότι υπάρχει βάσιμος λόγος απόλυσης. Εάν αυτό δεν συντρέχει, θα σημαίνει ότι η απόλυση είναι άκυρη και, άρα, ο εργαζόμενος θα δικαιούται μισθούς υπερημερίας και επαναπρόσληψη στον ίδιο εργοδότη».

Menoumespiti-Wash
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα