Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τέχνες άνευ... Μουσικής

Εικόνα του άρθρου Τέχνες άνευ... Μουσικής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/02/2018, 16:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «ομογενοποίηση» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, παρότι διοικητικά «τρέχει» και ενδεχομένως μέσα στο μήνα να υπάρχουν εξελίξεις, με το υπουργείο και τις πρυτανικές αρχές να συμφωνούν στα βασικά.  Η σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γίνεται το πρώτο συγκρότημα σχολών που διαφωνεί με συγκεκριμένο κομμάτι της συγχώνευσης. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση της κοσμητείας της, εκφράζει την «έντονη δυσαρέσκειά της για την κυοφορούμενη, σύμφωνα με πληροφορίες, ένταξη του Τμήματος Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στη Σχολή». Οι καθηγητές, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, αρνούνται να καταθέσουν βαθμολογίες εξετάσεων και πτυχιακών εργασιών, ζητώντας από τη σύγκλητο του ιδρύματος και το υπουργείο Παιδείας να δεσμευτούν ότι δεν θα προβούν σε μονομερείς ενέργειες. Σε δεύτερη φάση, προειδοποιούν με αποχή από το διδακτικό έργο.

Ο κοσμήτορας της σχολής Ξενοφών Μπίτσικας που υπογράφει την ανακοίνωση, τονίζει ότι η διορισμένη από τον υπουργό αρμόδια επιτροπή (στην οποία συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τρεις καθηγητές και ένα σύμβουλο του υπουργείου), διακατέχεται από μυστικότητα και δεν διαβουλεύεται με τη σχολή.

Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Καλών Τεχνών αντιτίθεται ομόφωνα στην πρόταση της επιτροπής «γιατί θεωρεί ότι πρόκειται για μη συναφές γνωστικό αντικείμενο και ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εξέλιξη της Σχολής, η οποία μετά από αγώνα διάρκειας δεκαοκτώ ετών, μόλις πρόσφατα κατόρθωσε να εξισωθεί με τις Σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδας». Το ζήτημα αυτό είναι υπαρκτό, όχι μόνο για την Καλών Τεχνών που έχει έτσι και αλλιώς ιδιαιτερότητες, αλλά για αρκετά από τα τμήματα που θα προκύψουν, ειδικά σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχίου. «Ενδεχόμενη ένταξη της Τμήματος Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου θα οδηγήσει τη Σχολή Καλών Τεχνών εκτός του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης και της ανάδειξης της διακριτής εικαστικής φυσιογνωμίας της» αναφέρει η συνέλευση.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back