Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Τετραμερής συνάντηση: Βήματα συνεργασίας

Εικόνα του άρθρου Τετραμερής συνάντηση: Βήματα συνεργασίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2017, 01:14
ΕΛΛΑΔΑ

Θέματα ασφάλειας και ενέργειας απασχόλησαν σήμερα τη 2η υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, πΓΔΜ και Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια συμφωνήθηκε οι αρχηγοί της αστυνομίας των τεσσάρων κρατών να συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη και των αρχηγών της πυροσβεστικής στην Πτολεμαΐδα, αλλά και ανταλλαγή υπηρεσιακών πληροφοριών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος ενώ θα γίνει και μια κοινή άσκηση στην Πτολεμαΐδα.

Σε σχέση με τα  ενέργειας ο Νίκος Κοντζιάς τόνισε πως η Αθήνα επιθυμεί να συνδεθούν και οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων με τους αγωγούς που περνούν από την Ελλάδα. Αποκάλυψε πως τέθηκε θέμα αγωγού αερίου από την Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια καθώς και για δημιουργία σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα,

«Αυτό που βασικά θέλουμε με αυτές τις συναντήσεις είναι να συμφωνήσουμε, να εντοπίσουμε και να αξιοποιήσουμε, το τι μας συνδέει, ποιο είναι το μέλλον της περιοχής. Και κυρίως, αυτό που κάνει η ελληνική εξωτερική πολιτική σήμερα, δηλαδή πώς να λύσουμε τα προβλήματά μας και να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα. Πώς θα αναπτύξουμε τις συνέργειές μας και στον οικονομικό τομέα και στον πολιτισμικό, εκπαιδευτικό, ερευνητικό τομέα και, βέβαια, στα ζητήματα που ανέφερα πριν, της ενέργειας και της εσωτερικής ασφάλειας. 

Πήραμε μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα, τόσο στη διάρκεια των συζητήσεων που κάναμε στην ολομέλεια, όσο και στις διμερείς συναντήσεις που έγιναν που ήταν πάρα πολύ παραγωγικές» επεσήμανε ο Νίκος Κουζιάς στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη του Σένγκεν, ενώ ερωτηθείς για τα ανοιχτά ζητήματα με Αλβανία και Σκόπια, ανέφερε πως η πολιτική της Ελλάδας είναι πολιτική φιλίας και ανάπτυξης σχέσεων σχολιάζοντας ότι «η διπλωματία είναι για να λύνει προβλήματα μέσα από καλούς συμβιβασμούς και όχι να τα δημιουργεί».


ΒΙΒΛΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

Ο Νίκος Κοτζιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το βιβλίο γεωγραφίας στα αλβανικά σχολεία δήλωσε: «Αυτούς τους χάρτες πριν ένα χρόνο τους έδειχνα στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρώπης σε όλους τους συναδέλφους μου. Άρα η τοποθέτησή μου έχει γίνει πριν ένα χρόνο, λέγοντας ότι αυτοί οι χάρτες είναι απαράδεκτοι για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όμως, έχουμε κάνει βήματα από τότε. 

Συζητάμε για τα ζητήματα των βιβλίων με τους Αλβανούς, υπάρχει μια κοινή ομάδα, όπου έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο, και ελπίζω μέχρι του χρόνου να έχουμε τελειώσει όλη τη σχολική βιβλιογραφία. Έχουν μείνει βιβλία από την Γ’ Γυμνασίου και την Γ’ Λυκείου, όλα τα άλλα τα έχουμε δει».

Στη συνάντηση μετείχαν από την Αλβανία οι υπουργοί Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, Εσωτερικών Ροβένα Βόντα, Ενέργειας Κόλι Μπέλε, από τη Βουλγαρία οι υπουργοί Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχάριεβα, Εσωτερικών Βαλεντίν Ράντεφ, Ενέργειας Ρόσεν Σιμίτσιεφ, από την ΠΓΔΜ οι υπουργοί Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι, Ενεργειας Κρέσνικ Μπέκτεσι και από την Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματείας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back