ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τέσσερις μήνες μετά…

Εικόνα του άρθρου Τέσσερις μήνες μετά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2019, 13:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τέσσερις περίπου μήνες έχουν περάσει από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών από τη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ, και όσο κι αν είναι νωρίς για μια κριτική, οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων δίνουν ένα στίγμα.

Καταρχάς, είναι σαφές ότι λείπουν οι στοχεύσεις ανά τομέα ευθύνης αντιδημάρχων. Η δημοτική αρχή ξεκίνησε τη θητεία της με την ακύρωση τριών έργων: του διαγωνισμού για τον φωτισμό led, της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας και του  διαγωνισμού για τη διαχείριση της λυματολάσπης, με τα όποια επιχειρήματα είχε και έχει, και όχι ιδιαίτερα πειστικά. Και από και πέρα προσπαθεί να τρέξει όσα έργα είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη αρχή αλλά και να δημιουργήσει και η ίδια κάποια νέα έργα με το κίνητρο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Οι προσπάθειες που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν φιλότιμες. Αρκούν όμως; Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει η δημοτική αρχή, είναι ότι το σχήμα διοίκησης είναι επί της ουσίας μικρό. Δύο τρεις άνθρωποι (για να μην πούμε ένας-δύο) γνωρίζουν καλά τη διοίκηση, ενώ ο δήμαρχος κ. Ελισάφ, όντας συγκεντρωτικός, προσπαθεί να διαχειριστεί τα πάντα. Δεν είναι τυχαίο που σε κάθε συνεδρίαση, είναι ο ίδιος που δίνει τις απαντήσεις για κάθε θέμα.

Στη χτεσινή δε συνεδρίαση, διαφάνηκε και ένα εσωτερικό πρόβλημα, αναμενόμενο έως ένα σημείο. Δεδομένης της θεματολογίας του συμβουλίου, που περιελάμβανε αρκετές προτάσεις έργων για υποβολή στο ΕΣΠΑ, τον ρόλο του πολιτικού εισηγητή ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος και όχι η αρμόδια αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Νατάσα Τύρου-Ούζα, η υπογραφή της οποίας βρισκόταν στις γραπτές εισηγήσεις.

Πέραν του ρόλου και της ανταπόκρισης του καθενός σε αυτόν, η δημοτική αρχή φάνηκε χτες ανέτοιμη να απαντήσει σε κρίσιμα ζητήματα (ή αν είχε τις απαντήσεις, δεν μπόρεσε να τις υποστηρίξει δημοσίως). Όπως πώς γίνεται να υποβάλλεται στο ΕΣΠΑ μια πρόταση για κατασκευή ισόπεδων κόμβων στην πόλη ενώ λείπουν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, εστίασε, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, στις διάφορες ελλείψεις στους φακέλους έργων και επιχείρησε να αναδείξει την ανετοιμότητα και την προχειρότητα των προτάσεων. Η παράταξη του Θωμά Μπέγκα δείχνει ότι αρχίζει και βρίσκει τα «πατήματά» της, ξεφεύγοντας από κάποιες εμμονές και κάποιον θυμό που είχε το περασμένο χρονικό διάστημα.

Τον μεγάλο θόρυβο πάντως στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατάφερε να τον κάνει η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, με μια επίθεση γεμάτη με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του δημάρχου κι άλλων (διαβάστε και δείτε εδώ). Η επίθεση αυτή ήρθε όντως απρόκλητα, δεδομένου ότι ήταν μια συνεδρίαση χωρίς εντάσεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κ. Καλογιάννη δεν συγχωρεί εύκολα τα όσα έχουν γίνει και ότι επιδιώκει να αναδειχθεί στη βασική αντιπολιτευτική φωνή στο δημοτικό συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back