ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tέσσερις μέρες πριν τις εκλογές…

Εικόνα του άρθρου Tέσσερις μέρες πριν τις εκλογές…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2024, 21:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 14 Φεβρουαρίου, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου έχει εκλογές. Τέσσερις πριν από τις εκλογές, ωστόσο, το συλλογικό αυτό όργανο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης αργεί να πάρει τις αποφάσεις του. Η εβδομάδα αυτή, πόσο μάλλον αυτό το σαββατοκύριακο, είχε και έχει πολλές διεργασίες για το πόσο και ποια ψηφοδέλτια θα γίνουν.

Αυτή τη φορά, η εκλογική μάχη στην ΠΕΔ έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί φαίνεται ότι αποκτά πιο κομματικά χαρακτηριστικά.

Κι αυτό επειδή υπάρχει ενόψει η κεντρική μάχη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με τον απερχόμενο πρόεδρο, δήμαρχο Αμπελοκήπων-Mενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, που έχει τη στήριξη της ΝΔ, να αντιμετωπίζει τον δήμαρχο Αθήνας Χάρη Δούκα. Η μάχη αυτή είναι κρίσιμη. Δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, έδωσε χτες συνέχεια στη διαμάχη με τον δήμαρχο Αθήνας.

Με τα δεδομένα αυτά, και στην Ήπειρο, όλα δείχνουν ότι δημιουργείται ένα κεντροαριστερό «μέτωπο». Το σενάριο να είναι επικεφαλής ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα δεν προχωρά μάλλον, με το όνομα του δημάρχου Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή να ακούγεται. Στην κεντροδεξιά, η οποία επικρατεί και στην Ήπειρο, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει ένα «μέτωπο», κι όχι «δύο», με τα ονόματα των δημάρχων Νικ. Σκουφά Κώστα Παπασιώζου και Άρτας Χριστόφορου Σιαφάκα να επικρατούν για επικεφαλής. Ωστόσο, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του.

Στο κεντροδεξιό «μέτωπο», οι συσχετισμοί είναι πιο περίπλοκοι, καθώς εμπλέκεται έντονα και το προσωπικό στοιχείο ή συμμαχίες που έχουν τη σημασία τους σε άλλα ζητήματα, πέραν της ΠΕΔ.

Στην όλη εξίσωση, ακόμα και σε μικρό βαθμό, μπαίνει και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου. Οι εκλογές στον φορέα αυτόν έπονται, και εύλογα, λόγω της σημασίας της διαχείρισης των απορριμμάτων, η μάχη εκεί θα είναι πιο σκληρή. Και εδώ, θα αποτελέσει πραγματική έκπληξη η μη παρέμβαση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου.


*Φωτό αρχείου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back