ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χάρης Δούκας: Ενωτικό και αντικυβερνητικό το κάλεσμα από τα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Χάρης Δούκας: Ενωτικό και αντικυβερνητικό το κάλεσμα από τα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/02/2024, 21:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Χάρης Δούκας, δήμαρχος Αθήνας, μίλησε στο ξενοδοχείο Du Lac, στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την προεδρεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Η πρόταση αυτή μπορεί να εξυπηρετεί μια εύκολη εισαγωγή, αλλά δεν «φωτίζει» τις πολλές διαστάσεις που έχει αυτό το πολιτικό εγχείρημα, ειδικά στα Γιάννενα.

Και αυτό, γιατί στην εκδήλωση του κ. Δούκα βρέθηκαν, εκτός από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα που δήλωσε «παρών» στην πρόσκληση του κ. Δούκα και συνοδοιπόρος, με βάση το κείμενο θέσεων που εξέδωσε, μια σειρά άλλοι παράγοντες που αν συνυπάρξουν σε ψήφους, καταρχάς στην ΠΕΔ Ηπείρου και έπειτα στην ΚΕΔΕ, θα είναι μια διαφορετική γενικά εξέλιξη.

Στην εκδήλωση λοιπόν ήταν σχεδόν σύσσωμη η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, ήταν όμως και η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι δύο φαινομενικά τουλάχιστον «ανειρήνευτες» παρατάξεις, που έχουν όμως κοινές αναφορές και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ήταν στην ίδια αίθουσα, για να δούνε τον ίδιο άνθρωπο, που είναι και αυτός ΠΑΣΟΚ: τον κ. Δούκα.

Ήταν παρών δηλαδή ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαγεωργίου, μαζί με τον «νο2» της παράταξης, Γιώργο Αρλέτο, αλλά και τον Φίλιππα Φίλιο.

Ήταν εκεί όμως και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος αναφέρεται πολιτικά στον κυβερνητικό χώρο-βγαίνει όμως σε έναν Δήμο με ισχυρή κεντροαριστερά που προφανώς, τον ψηφίζει σε σημαντικό βαθμό.

Ήταν ο πρώην δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο νυν δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, καθώς και άλλοι αυτοδιοικητικοί όπως ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Νάτσης, ο δημοτικός σύμβουλος Ζίτσας Σπύρος Πάικας, ο Βασίλης Σπανός από τον Δήμο Κόνιτσας, στελέχη παρατάξεων όπως οι «Ορίζοντες Ηπείρου», και αρκετοί-ες ακόμα από την υπόλοιπη Ήπειρο.

Ήταν φυσικά και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσίμαρης, καθώς η εκδήλωση, παρά τη γενική πολιτική της απεύθυνση, είχε και συγκεκριμένη ταυτότητα. Ήταν ακόμα ο Θανάσης Μανταλόβας, υποψήφιος στα Γιάννενα, κ.α.

Ο Θωμάς Μπέγκας που προσφώνησε τον Χάρη Δούκα, διάβασε ένα κομμάτι του κειμένου με το οποίο κ. Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΚΕΔΕ. Επέλεξε ένα κομμάτι εύγλωττο: «Όσοι στέκονται με αντιλήψεις υποταγής δίπλα στην κεντρική, συγκεντρωτική εξουσία, δεν θέλουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις αλλαγές που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στο έργο μας. Αυτές επιτάσσουν ένα νέο, δυνατό αυτοδιοικητικό κίνημα, απαλλαγμένο από κομματικές μονομέρειες, που θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα απόψεων και θα σπάει στεγανά».

Ο κ. Δούκας στη συνέχεια, είπε περίπου ό,τι έχει αναφέρει στις μέχρι τώρα ομιλίες του. Μίλησε δηλαδή για την «απόσχιση» των πολιτών από την αυτοδιοίκηση και τη μεγάλη αποχή, αλλά και τον συγκεντρωτισμό της κεντρικής διοίκησης που «αποδυναμώνει και απαξιώνει τους Δήμους και τον ρόλο των αιρετών και εν τέλει τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών».

Επίσης, άσκησε την κριτική που η κυβέρνηση απέρχεται μόνιμα, επίμονα και σταθερά: «Οι πόλεις μας ανοχύρωτες, δοκιμάζονται σκληρά, με τίμημα ανθρώπινες ζωές. Συγκεκριμένα, 28 συνάνθρωποι μας έχασαν φέτος το καλοκαίρι τη ζωή τους στις φωτιές, και άλλοι 17 στις πλημμύρες» είπε και πρόσθεσε ότι οι νέες νομοθετικές διατάξεις πιέζουν και άλλο τους Δήμους: «Με αποφάσεις της (η κυβέρνηση) κάνει τους δήμους φτωχότερους, επιβαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς με 240 εκατομμύρια ευρώ για τα τέλη ταφής απορριμμάτων, πέταξε τους δήμους από την εταιρεία που θα διαχειρίζεται μεγάλα έργα στις πόλεις, ενώ αποκλείστηκαν από την διαχείριση μεγάλων θεμάτων, όπως είναι η εκμετάλλευση των αιγιαλών και η διευθέτηση των αυθαιρέτων».

Σε ό,τι αφορά την ΚΕΔΕ καθαυτή, ο κ. Δούκας είπε ότι ζητείται «μια μεγάλη ανατροπή, μια μάχη για τους πολίτες και τη δημοκρατία, το δικαίωμα των πολιτών στις πόλεις τους». Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει η αυτοδιοίκηση και η ΚΕΔΕ να είναι ανεξάρτητες από «τις αποφάσεις των υπογείων του Μαξίμου» και απήλθε και ο ίδιος τη μονοκομματική διάσταση της υποψηφιότητας και το χρίσμα.

Αυτά εν ολίγοις συνέβησαν τη Δευτέρα το βράδυ στο Du Lac των Ιωαννίνων, σε ένα εγχείρημα που θα πρέπει να ξεπεράσει εαυτόν για να φέρει τα αποτελέσματα που θέλει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back