ΒΟΥΛΗ

Κατοικία: Πρωθυπουργική υπεροψία, γενικότητες και αιχμές κατά Δούκα

Εικόνα του άρθρου Κατοικία: Πρωθυπουργική υπεροψία, γενικότητες και αιχμές κατά Δούκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2024, 18:16
ΒΟΥΛΗ - ΕΛΛΑΔΑ

Το εντονότατο πρόβλημα της στέγασης συζητήθηκε στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντάει στη σχετική ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, με έναν προσφιλή του, γενικά τρόπο:

Με αοριστίες και υπεροψία.

Θεώρησε δε ότι αυτή είναι μια ευκαιρία να δώσει συνέχεια στη διαμάχη που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με το νέο δήμαρχο Αθηνών Χάρη Δούκα, ο οποίος υπερίσχυσε του Κώστα Μπακογιάννη, ανιψιού του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε δηλαδή, απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη:

«Και κάτι ακόμα, διότι το αναφέρατε και καλά κάνατε: κλειστά ακίνητα τα οποία ανήκουν σε Δήμους. Βεβαίως, αλλά ίσως πρέπει να το πείτε και στον δήμαρχο της Αθήνας, τον οποίον στηρίξατε πολιτικά: ας διαθέσει τα κλειστά του ακίνητα σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι σε συλλογικότητες για να μην μπορούν να κάνουν καταλήψεις κάπου αλλού».

Στο μεταξύ, μόλις πριν από μερικούς μήνες ο κ. Μητσοτάκης χλεύαζε τα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας που αναπτύσσουν (και) Δήμοι του εξωτερικού, απευθυνόμενος και πάλι στον κ. Ανδρουλάκη:

«Σας άκουσα σήμερα -και το σημείωσα- να μιλάτε για την ανάγκη να κατασκευάσουμε 150.000 κοινωνικές κατοικίες, 150.000 κοινωνικές κατοικίες, μάλιστα. Λοιπόν, είστε και πολιτικός μηχανικός, πόσο κόστος το μέτρο; Πόσο να βάλουμε; 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο; 1.500; Λοιπόν, αν βάλω 1.000 είναι 15 δισεκατομμύρια. Αν βάλω 1.500 είναι 22,5 δισεκατομμύρια. Μα είναι σοβαρές κουβέντες αυτές;».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κάτι καινούργιο, σε αυτά που ήδη υπάρχουν αλλά δεν έχουν καταφέρει να αναστρέψουν το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα.

Εν μέρει μάλιστα, δικαιολόγησε τις αυξήσεις στα ενοίκια: «Είναι η άλλη όψη του προβλήματος που αντιμετωπίζαμε πριν από μια δεκαετία, της πλήρους κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων. Θέλω να θυμίσω ότι η αύξηση είναι σημαντική, ας θυμηθούμε όμως το σημείο αφετηρίας που ξεκινήσαμε ως αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης».

Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί καθόλου το γεγονός ότι στην Ελλάδα, τα νοικοκυριά διαθέτουν το 34,2% του εισοδήματός τους για τη στέγη, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 19,9%...

Είναι δε εντυπωσιακό ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση των ορίων της golden visa, παράγοντα που θεωρείται από τους βασικούς αίτιους για την άνοδο των τιμών. Φυσικά, ευνοεί πάρα πολύ μεσαία και μεγάλα βάλαντια και συμφέροντα...

Ο κ. Ανδρουλάκης από την πλευρά του τόνισε ότι οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού και των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων για τη χρήση ακινήτων «είναι κυνικές, αδυνατώντας να κατανοήσουν τις ανάγκες των πολιτών στο δικαίωμα στέγασης. Το βλέπετε ως πολυτέλεια. Πρέπει να το αντιστρέψουμε». 

Επισήμανε δε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ασκούν πιέσεις για κοινωνική κατοικία στη Δυτική Αθήνα, τις λαϊκές περιοχές του Πειραιά κι άλλων περιοχών.

Πρότεινε επίσης την κατάργηση της golden visa:  «Η μόνη καθαρή λύση είναι: Αναστείλετε ή καταργήστε τα προγράμματα της golden visa. Ή δώστε golden visa στην έρευνα και στις επενδύσεις κι όχι στα ακίνητα», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back