ΗΠΕΙΡΟΣ

Το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, ένα Κέντρο Ημέρας για την Άνοια και δύο διεκδικητές

Εικόνα του άρθρου Το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, ένα Κέντρο Ημέρας για την Άνοια και δύο διεκδικητές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2024, 15:54
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., διατίθενται αρκετά εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία δομών ψυχικής υγείας. Το υπουργείο Υγείας κατευθύνει αυτούς τους πόρους κυρίως σε αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, στην Ηγουμενίτσα προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Ημέρας για την Άνοια. Όπως δείχνουν τα πράγματα, το Κέντρο αυτό, με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ, το διεκδικούν δύο αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες: Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης (ΕΨΕΠ) και το Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Και οι δύο εταιρίες για την υποβολή φακέλου στη σχετική πρόσκληση του υπουργείου Υγείας, χρειάζονταν ένα ακίνητο για τη στέγαση της δομής. Το Νοσοκομείο Φιλιατών παραχώρησε σε αυτές μέρος του α’ ορόφου του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας–η μία εταιρία ζήτησε 300 τμ για 10 χρόνια και η άλλη εταιρία 450 τμ για 15 χρόνια.

Στην όλη υπόθεση συμμετέχει και ο Δήμος Ηγουμενίτσας, η Δημοτική Επιτροπή του οποίου ενέκρινε κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με τις αντίστοιχες αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίας, στο πλαίσιο στήριξης των δράσεων για την ψυχική υγεία.

Και στις δύο περιπτώσεις, η Δημοτική Επιτροπή Ηγουμενίτσας σημειώνει ότι η στέγαση του Κέντρου Ημέρας για την Άνοια στο Τ.Ε.Π. - Κ.Υ. Ηγουμενίτσας, «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των συγκεκριμένων δομών υγείας και πολύ περισσότερο να επέλθει αλλοίωση του περιεχομένου και του αντικειμένου της δράσης τους». Εκτιμά επίσης ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξοπλισμού του Τ.Ε.Π., καθώς και για την πλήρη στελέχωσή του, ώστε όσο το δυνατό πιο σύντομα να επιτευχθεί η κανονική λειτουργία του.

Σημειωτέον ότι το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας δεν βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό και είναι δύσκολα προσβάσιμος με τα πόδια. Και προφανώς αποτελεί και ένα επιπρόσθετο ζήτημα πώς ένα Κέντρο Ημέρας για την Άνοια θα είναι λειτουργικό, όντας μακριά από την πόλη και από τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back