Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων δεν κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Ξεκάθαρες απαντήσεις για τη δαιδαλώδη αυτή υπόθεση, δεν έχουν δοθεί ακόμη, με τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιάννη Τσίμαρη να έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή.
Εκτός Βουλής, η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», θεωρώντας το ζήτημα της ανέγερσης νέου ΤΕΠ κρίσιμο για την καλύτερη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, φέρνει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, μέσω επερώτησης που κατέθεσε και η οποία θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του σώματος στις 16 Ιανουαρίου.
Στην επερώτηση σημειώνεται ότι το ΤΕΠ δέχεται από 400 έως 700 ασθενείς σε κάθε εφημερία και αντιμετώπισε συνολικά 70.000 ασθενείς το 2023. Το τμήμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή «σπασμένο» χωροταξικά σε επτά κομμάτια διασκορπισμένα σε όλο το νοσοκομείο: ΤΕΠ εσωτερικό, ΤΕΠ covid σε κοντέινερ σε εξωτερικό χώρο, Οφθαλμολογικό, Παιδιατρικό, Γυναικολογικό, Ψυχιατρικό, αξονικός τομογράφος.
«Αυτές οι αποστάσεις μεταξύ των τμημάτων του ΤΕΠ προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις και επισφαλείς συνθήκες αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών, ακόμη και με διασωληνώσεις στο διάδρομο του νοσοκομείου.
Ο χρόνος τελικά που χάνεται, οδηγώντας σε συνθήκες χάους στη διαχείριση περιστατικών, καθιστά τα πέντε λεπτά συντόμευσης της προσέγγισης ασθενοφόρου στο ΤΕΠ μέσω της νέας οδού Νιάρχου, δώρο-άδωρο και ακυρώνει τον πρωταρχικό στόχο κατασκευής του δρόμου που η περιφερειακή αρχή διατείνεται ότι ήταν η αμεσότερη χρονικά αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που μεταφέρονται στο ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου» σημειώνεται.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει ακόμα ότι η ρυθμιστική μελέτη για το νέο ΤΕΠ, που παρουσιάστηκε πέρσι στο διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου, προέβλεπε δύο ορόφους των 1200τ.μ (20 x 60 m) έκαστος και υπόγειο 900 τμ, οι οποίοι θα συμπλήρωναν τα 1200 τ.μ. του υπάρχοντος ΤΕΠ, εκτιμώμενου κόστους 22 εκατ. ευρώ.
«Το νέο ΤΕΠ θα συγκέντρωνε όλα τα ιατρεία-ιατρικές ειδικότητες και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στον ίδιο ενιαίο χώρο, διαχωρισμό των ασθενών με λοιμώδη- μεταδιδόμενα νοσήματα (πχ covid) από εκείνους που δεν έχουν, θα εξασφάλιζε χώρους αναμονής χιλιάδων ασθενών εσωτερικούς και όχι στο κρύο ή τη ζέστη όπως σήμερα, θα εξασφάλιζε χώρο βραχείας νοσηλείας για το παιδιατρικό ΤΕΠ που σήμερα δεν υπάρχει καθώς και αποθήκες υλικού και γραφεία ιατρών-νοσηλευτών» προσθέτει
Στην επερώτηση, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης αναφέρουν ότι ένα κανονικό ΤΕΠ για να καλύψει τις ανάγκες ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου με 850 κλίνες, απαιτεί ταυτόχρονα την ελάχιστη κάλυψη των αναγκών του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 25 γιατρούς, όταν σήμερα υπηρετούν μόλις 7, σημαίνει κάλυψη όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων ήτοι παθολόγων, καρδιολόγων, χειρουργών, ορθοπεδικών, αναισθησιολόγων, σημαίνει διατήρηση των 10 ειδικευμένων νοσηλευτών που εργάζονται με 18μηνη παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου» καταλήγει.