Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Τελετή ενταφιασμού των οστών Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία

Εικόνα του άρθρου Τελετή ενταφιασμού των οστών Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/08/2019, 22:08
ΕΛΛΑΔΑ

Πραγματοποιήθηκε στις 12.00 το μεσημέρι στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας η τελετή ενταφιασμού των οστών ογδόντα-πέντε Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου 1940-1941, που ανευρέθησαν στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας του 2009. 

Η συμφωνία αυτή αφορούσε την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία το 1940-1941, όπως γνωστοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών. 

Με τον ενταφιασμό, σήμερα, των οστών 85 Ελλήνων πεσόντων, ο συνολικός αριθμός αυτών που έχουν εντοπιστεί, ταυτοποιηθεί και διακομιστεί στα δύο ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία, εκείνο της Κλεισούρας στην Πρεμετή και του Βουλιαρατίου στη Δρόπολη, ανέρχεται περίπου στους 750. 

Τα οστά εντοπίστηκαν κατά την περίοδο από τις 22 Γενάρη 2018 που άρχισε η εφαρμογή της σχετικής διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας έως τώρα. Οι περιοχές όπου εξελίσσονται οι έρευνες αφορούν στη φάση αυτή τους νομούς Τεπελενίου και Πρεμετής, όπου και έγιναν οι σκληρότερες μάχες.

Κατά τις εκτιμήσεις της μικτής Ελληνοαλβανικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Συμφωνίας, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εργασίες σημειώνουν ικανοποιητική πρόοδο και η συνεργασία εξελίσσεται σε καλό κλίμα. Ενδεικτικό επ' αυτού θεωρείται το γεγονός ότι με απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης (15 Ιουλίου τρέχοντος), παραχωρείται και νέο οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων για τη διεύρυνση του υπάρχοντος στρατιωτικού κοιμητηρίου στην Κλεισούρα της Πρεμετής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back