Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Τελειώσανε τα αντιδραστήρια…

Εικόνα του άρθρου Τελειώσανε τα αντιδραστήρια…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2020, 22:18
ΕΛΛΑΔΑ

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε στα θετικά ότι χτες Τρίτη, έγιναν 17.000 διαγνωστικά τεστ σε όλη τη χώρα.

Ήδη όμως, από προχτές ήταν γνωστό ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σταματούσε τους μοριακούς ελέγχους για κοροναϊό, λέγοντας μάλιστα στη σχετική ειδοποίηση ότι «λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων».

Τη σχετική καταγγελία έκανε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά test. Είναι ντροπή! Την ίδια στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test».

Το «κενό» παραδέχθηκε ουσιαστικά η κυβέρνηση, δια στόματος υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια:

«Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9», σε μια εβδομάδα δηλαδή.

Προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κρατικός μηχανισμός συλλαμβάνεται απροετοίμαστος. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, βασικά υλικά όπως μάσκες και αντισηπτικά ήταν σε μεγάλη ως πλήρη ανεπάρκεια.  

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back