ΚΟΣΜΟΣ

TCG Anadolu: Το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας

Εικόνα του άρθρου TCG Anadolu: Το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2023, 23:01
ΚΟΣΜΟΣ

Το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας και το πρώτο παγκοσμίως ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων που μεταφέρει μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (UCAV), παραδόθηκε σήμερα στο πολεμικό ναυτικό της χώρας.

Κατασκευασμένο στο ναυπηγείο Sedef με έδρα την Κωνσταντινούπολη, το πλοίο, με την ονομασία TCG Anadolu, μπορεί να μεταφέρει ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, χερσαία οχήματα, ελαφρά πολεμικά σκάφη και προσωπικό. Έχει μήκος 232 μέτρα, πλάτος 32, πλήρωμα 1.400 ανδρών και η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τους 21 κόμβους. Διαθέτει επίσης νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, με δύο εξοπλισμένα χειρουργεία.

Μιλώντας στην τελετή παράδοσης στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το TCG Anadolu, στο οποίο μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν τα μεγαλύτερα και βαρύτερα ελικόπτερα και drones, είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο στον κόσμο στον τομέα του.

Τα τουρκικά UCAV Bayraktar TB3 και Kizilelma, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το ελαφρύ επιθετικό αεροσκάφος Hurjey μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν από το πλοίο, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία θα μπορεί να διεξάγει στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο χάρη στο πλοίο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Τα συστήματα οπλισμού, διαχείρισης μάχης, ηλεκτρονικού πολέμου, υπέρυθρης έρευνας και εντοπισμού, ηλεκτροοπτικής έρευνας, προειδοποίησης με λέιζερ, τορπιλών και τα ραντάρ του πλοίου αναπτύχθηκαν εγχώρια, είπε.

Περίπου 131 υπεργολάβοι συμμετείχαν στη διαδικασία κατασκευής του πλοίου, είπε ο Ερντογάν.

Πηγή: Anadolou Agency

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back