Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ταμειακά διαθέσιμα: Καλύτερα στην Τράπεζα της Ελλάδας

Εικόνα του άρθρου Ταμειακά διαθέσιμα: Καλύτερα στην Τράπεζα της Ελλάδας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/02/2019, 18:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια νέα αναστάτωση βιώνει η τοπική αυτοδιοίκηση, μετά την εντολή του αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη να ανοίξουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.

Στον λογαριασμό αυτόν, ο κάθε φορέας θα πρέπει να μεταφέρει τα ταμειακά του διαθέσιμα κρατώντας σε τραπεζικό λογαριασμό μόνο όσα τους είναι απολύτως αναγκαία για τις τρέχουσες συναλλαγές τους. Η υπόθεση αυτή δεν είναι καινούρια. Ανάλογη απόφαση υπήρχε και το 2015 (ενώ ακολούθησε κι άλλη το 2017). Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση επανέρχεται δριμύτερη, και προειδοποιεί με κυρώσεις, όπως είναι η μη καταβολή επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό, όποιον φορέα δεν συμμορφωθεί.

Όπως και το 2015, έτσι και τώρα, οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από τους Δήμους και τις Περιφέρειες που ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, την περασμένη εβδομάδα, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «κινείται εναντίον της αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δεν διαθέτει τις υποδομές να εξυπηρετήσει τους πελάτες της όπως οι συστημικές τράπεζες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αποφάσισε να κάνει μια πολιτική, επί της ουσίας, παρέμβαση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας οδηγεί σε απώλεια δημόσιων πόρων λόγω του υψηλότερου επιτοκίου. Σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο περί «ευθύνης για χρηστή και αποτελεσματική, προς όφελος των πολιτών, οικονομική διαχείριση του δημόσιου χρήματος». Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είχε μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών του διαθεσίμων σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2017. Ένα μικρό ποσοστό των διαθεσίμων το διατήρησε στην Alpha Bank, μέσω της οποίας συναλλάσσεται με το κοινό και τους προμηθευτές, για τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις. Η διοίκηση σημειώνει δε ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι από τους μεγαλύτερους οργανισμούς της Βορειοδυτικής Ελλάδας, με τους περισσότερους συναλλασσόμενους καθημερινά και με έντονες διακυμάνσεις των ταμειακών διαθεσίμων σε βραχυχρόνια βάση.

Στη συνέχεια, καταθέτει την εμπειρία της και τα αποτελέσματα από την κίνηση που έκανε τον Σεπτέμβριο του 2017. Όπως αναφέρει:

-Δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα με τους συναλλασσόμενους

-Δεν υπήρξε άξια λόγου διαχειριστική και υπηρεσιακή επιβάρυνση

-Το Νοσοκομείο συναλλάσσεται με αξιόπιστο τρόπο με τους προμηθευτές τους οποίους εξοφλεί στο σύνολό τους σε διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες

-Πολλαπλασιάστηκαν τα έσοδα του Νοσοκομείου από τόκους. Αναμενόμενο καθώς το επιτόκιο της Alpha Bank είναι 1,5% ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδας 3,15%.

Παράλληλα, δίνει στη δημοσιότητα έναν πίνακα των τόκων, από όπου προκύπτει ότι από το 2016 έως το 2018 οι τόκοι υπερδιπλασιάστηκαν: από 206.310 ευρώ έφτασαν σε 530,541 ευρώ. «Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν τα οφέλη που αποκόμισε το Δημόσιο από την πρακτική αυτή και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους» καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back