ΚΟΣΜΟΣ

Τα σχέδια του Ισραήλ για τη Γάζα μετά τον πόλεμο

Εικόνα του άρθρου Τα σχέδια του Ισραήλ για τη Γάζα μετά τον πόλεμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2024, 11:13
ΚΟΣΜΟΣ

Τις προτάσεις για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας μετά τη λήξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς παρουσίασε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ.

Σύμφωνα με αυτές θα υπάρξει περιορισμένη παλαιστινιακή διακυβέρνηση στην περιοχή, ενώ η Χαμάς δεν θα ελέγχει πλέον τη Γάζα και το Ισραήλ θα διατηρήσει τον συνολικό έλεγχο της ασφάλειας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το σχέδιο «τεσσάρων σημείων» του Γκάλαντ, το Ισραήλ θα διατηρήσει τον συνολικό έλεγχο ασφαλείας της Γάζας και μια πολυεθνική δύναμη θα αναλάμβανε την ανοικοδόμηση της περιοχής μετά την εκτεταμένη καταστροφή που προκάλεσαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Η γειτονική Αίγυπτος θα έχει επίσης έναν απροσδιόριστο ρόλο να διαδραματίσει στο πλαίσιο του σχεδίου. Αλλά το έγγραφο προσθέτει ότι οι Παλαιστίνιοι θα είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της περιοχής.

Η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα έχει οδηγήσει σε βαθιά διαφωνία στο Ισραήλ.

Ορισμένα ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν πει ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα και να επιστρέψουν οι Εβραίοι έποικοι στη Γάζα - αμφιλεγόμενες προτάσεις που έχουν απορριφθεί ως «εξτρεμιστικές» και «ανεφάρμοστες» από άλλες χώρες της περιοχής και από ορισμένους από τους συμμάχους του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου δεν έχει μιλήσει δημοσίως με λεπτομέρειες για το πώς πιστεύει ότι πρέπει να κυβερνηθεί η Γάζα.

Οι μάχες στη Γάζα συνεχίστηκαν παράλληλα με τη δημοσίευση του σχεδίου, με δεκάδες ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την έναρξη της εκστρατείας αντιποίνων του Ισραήλ είχε φθάσει σε περισσότερους από 22.400 μέχρι την Πέμπτη - αποτελώντας σχεδόν το 1% του πληθυσμού του θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων, ανέφερε το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Επίσκεψη Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να επιστρέψει στην περιοχή αυτή την εβδομάδα. Αναμένεται να έχει συνομιλίες με Παλαιστίνιους αξιωματούχους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και Ισραηλινούς ηγέτες.

Η επίσκεψή του έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην περιοχή μετά τη δολοφονία του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι την Τρίτη στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό. Για τη δολοφονία του κατηγορήθηκε ευρέως το Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή του.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, καθώς αποτελεί τον πρώτο σταθμό της νέας του περιοδείας στη Μέση Ανατολή με συναντήσεις που θα έχει με επίκεντρο τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Αύριο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στα Χανιά όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back