Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα σκουπίδια προκαλούν (ξανά) εντάσεις

Εικόνα του άρθρου Τα σκουπίδια προκαλούν (ξανά) εντάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2018, 23:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με κάθε ευκαιρία, τα περί «διαχείρισης απορριμμάτων» κάνουν την εμφάνισή τους και υπογραμμίζουν τις πολλές διαστάσεις του όλου ζητήματος. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, απουσία του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, μια τροποποίηση στον προϋπολογισμό του Δήμου που αφορά πίστωση 75.000 ευρώ στάθηκε αρκετή να ανάψει τα αίματα, έστω και για λίγο.

Την… προσοχή τράβηξε η κόντρα του αρμόδιου αντιδημάρχου Δημήτρη Κατηρτσίδη και του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης Σπύρου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιωαννίνων. Για τη δημοτική αρχή, ο κ. Κωνσταντόπουλος αποτελεί «κόκκινο πανί» μετά τη στάση που κράτησε στο θέμα της αξιοποίησης του βιαερίου του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Ο κ. Κατηρτσίδης τον κατηγόρησε κατά τη συνεδρίαση ότι είναι «φερέφωνο της Περιφέρειας Ηπείρου».  

Καταρχάς, η πίστωση των 75.000 ευρώ αφορά το κόστος για τη μεταφορά του υπολείμματος  στον ΧΥΤΑ Ελληνικού από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί, το εργοστάσιο θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική του λειτουργία στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο Δήμος, από την πλευρά του, ετοιμάζεται γι’ αυτή την ημέρα, όπως είπε ο κ. Κατηρτσίδης. Βάσει των όσων ακούστηκαν, μέχρι να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του εργοστασίου (στις 22 Ιανουαρίου του 2019), οι Δήμοι δεν θα πληρώνουν τέλος εισόδου για τα απορρίμματα. Η μεταφορά των απορριμμάτων από τον Δήμο Ιωαννιτών στο εργοστάσιο θα γίνει με ίδια μέσα. Για τη μεταφορά του υπολείμματος από το εργοστάσιο στον ΧΥΤΑ, ο κ. Κατηρτσίδης ανέφερε ότι ο ίδιος έστειλε επιστολή στον κ. Κωνσταντόπουλο ως πρόεδρο του Φορέα και στην αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη για το τι μέλλει γενέσθαι (λέγοντας ότι αποτελεί υποχρέωση του Φορέα), αλλά, όπως είπε, δεν πήρε ποτέ απάντηση. Οπότε ο Δήμος αποφάσισε να κάνει τις δικές του προετοιμασίες…

Ο κ. Κωνσταντόπουλος αντέδρασε καταθέτοντας κάποιες προτάσεις που έχουν συζητηθεί για τη μεταφορά του υπολείμματος, όπως να αναλάβει την υποχρέωση αυτή, έναντι κάποιου κόστους, η ίδια η εταιρία που κατασκευάζει το εργοστάσιο, δηλαδή η ΤΕΡΝΑ. Γενικότερα, παρέπεμψε σε συνάντηση-σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων που θα γίνει πιθανότατα στις αρχές Σεπτεμβρίου για να συζητηθεί το όλο θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back