Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Άλλη μια κόντρα για τα σκουπίδια

Εικόνα του άρθρου Άλλη μια κόντρα για τα σκουπίδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2018, 21:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Είναι όλα έτοιμα; Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ιωαννίνων διά του προέδρου του Σπύρου Κωνσταντόπουλου (και δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ιωαννιτών) λέει «ναι», ο Δήμος Ιωαννιτών διά του αντιδημάρχου του Δημήτρη Κατηρτσίδη λέει «όχι» και η Περιφέρεια Ηπείρου ως φορέας υλοποίησης ή ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης (η εταιρία ΤΕΡΝΑ) δεν λένε τίποτα –με την έννοια της μη ύπαρξης κάποιας επίσημης ανακοίνωσης εκ μέρους τους. 

Ενόψει της δοκιμαστικής λειτουργίας της μονάδας, ο κ. Κατηρτσίδης κατήγγειλε τον ΦοΔΣΑ Ιωαννίνων για «ανικανότητα», ενώ στο στόχαστρό του μπήκε συγκεκριμένα ο κ. Κωνσταντόπουλος. «Δεν αρκούν κάποιες αποσπασματικές πληροφορίες εκ μέρους της αντιπεριφερειάρχη, Τ. Καλογιάννη. Την ευθύνη συντονισμού την έχει ο ΦοΔΣΑ. Ο πρόεδρός του όμως δεν πρέπει να έχει το ρόλο του διακομιστή αλληλογραφίας. Θα έπρεπε να μας καλέσει, να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για μια σειρά από θέματα που θα προκύψουν από τη Δευτέρα», είπε ο αντιδήμαρχος. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, έφερε δε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όπως είπε, οι υπεύθυνοι λειτουργίας της μονάδας δεν γνώριζαν ούτε το ωράριο λειτουργίας της αποκομιδής στους Δήμους, προσθέτοντας ότι τη σχετική ενημέρωση έκανε ο ίδιος. 

Παράλληλα έθεσε μια σειρά από ζητήματα για τα οποία, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει απαντήσεις –αν υπάρχει συνεννόηση με την Τροχαία για τα νέα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, αν θα πηγαίνουν στο εργοστάσιο, κατά τη δοκιμαστική του λειτουργία, όλα τα απορρίμματα, τι θα γίνει με το υπόλειμμα κ.λπ. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε ότι οι σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει αναλάβει αυτή την ευθύνη.

«Μιλάμε για μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων την οποία ασφαλώς ο Δήμος Ιωαννιτών τη στηρίζει. Αυτό όμως πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Κωνσταντόπουλος, με ανακοίνωσή του, έρχεται να απαντήσει στον κ. Κατηρτσίδη ότι «φορέας υλοποίησης και συντονιστής για το εργοστάσιο είναι η Περιφέρεια Ηπείρου κι όχι ο ΦοΔΣΑ». Παράλληλα, δίνει τις δικές του απαντήσεις στα ερωτήματα του αντιδημάρχου. Για το ζήτημα της ενημέρωσης της Τροχαίας, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ αναφέρει ότι την ευθύνη την έχουν οι Δήμοι και όχι ο ΦοΔΣΑ, ο οποίος είναι αρμόδιος μόνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων κι όχι για την αποκομιδή τους. Για τα άλλα ζητήματα, όπως για το υπόλειμμα, παραπέμπει στα όσα έχουν συζητηθεί και έχουν συμφωνηθεί με την Περιφέρεια σε συναντήσεις στις οποίες, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, συμμετείχε και ο κ. Κατηρτσίδης. «Τους επιστρέφουμε τη λέξη ‘ανικανότητα’, διότι πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή και ο κ. Κατηρτσίδης θα ήταν σωστό να ασχοληθούν με την ορθολογική διαχείριση αποκομιδής των απορριμμάτων, που βρίσκεται σε παρακμή, με τα απορρίμματα να βρίσκονται έξω από τους υπογειοποιημένους κάδους, με την ελλιπή ενημέρωση ανακύκλωσης […]» σημειώνει ο κ. Κωνσταντόπουλος, ενώ κάνει και την απαραίτητη σύνδεση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Επί του θέματος, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ θεωρεί προφανώς υπεύθυνους για τη διαχείριση των απορριμμάτων είτε την Περιφέρεια Ηπείρου είτε τον κάθε Δήμο ξεχωριστά, με τον Φορέα να μένει εκτός από οτιδήποτε.

Το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Ιούλιο του 2017 με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 18 μηνών. Η κανονική λειτουργία του αναμένεται στις 22 Ιανουαρίου του 2019, όπως προβλέπεται και από τη σχετική σύμβαση. Έναν μήνα πριν, ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία, η οποία βέβαια αναμενόταν τον Σεπτέμβριο.

Μέσα σε έναν μήνα, η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί πλήρως στις συνθήκες και στις προδιαγραφές λειτουργίας. Η μονάδα θα κάνει διαλογή ανακυκλώσιμων και θα παράγει ενέργεια από βιοαέριο αλλά και κομπόστ χαμηλής ποιότητας, ενώ θα διαχειρίζεται έως 105.000 τόνους ετησίως (από τους 150.000 τόνους που παράγονται σήμερα). Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι 80.000 τόνοι (κάτω από το όριο αυτό, η Περιφέρεια Ηπείρου και κατ’ επέκταση οι Δήμοι θα αποζημιώνουν την εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back