Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο δήμαρχος ζήτησε παραίτηση Κωνσταντόπουλου από το φορέα απορριμμάτων

Εικόνα του άρθρου Ο δήμαρχος ζήτησε παραίτηση Κωνσταντόπουλου από το φορέα απορριμμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/07/2018, 23:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια από τις όχι συχνές στιγμές έντασης καταγράφηκε στο δημοτικό συμβούλιο, όταν ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας κατήγγειλε το δημοτικό σύμβουλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπύρο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος είναι και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.

Ο κ. Μπέγκας κατήγγειλε ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος «έδωσε» ουσιαστικά το διαγωνισμό για το βιοαέριο του ΧΥΤΑ Ελληνικού, στην Περιφέρεια Ηπείρου, αντί στον Δήμο.

«Στο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, ενώ υπήρχε τεκμηριωμένη εισήγηση ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να αναλάβει το διαγωνισμό για το βιοαέριο του ΧΥΤΑ ελληνικού, ο κ. Κωνσταντόπουλος ξέχασε ότι είναι εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών» τόνισε ο κ. Μπέγκας και ζήτησε την παραίτηση του κ. Κωνσταντόπουλου από τη θέση του προέδρου του φορέα.

«Τορπιλίζει τις σχέσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος, απάντησε μεν σε ανάλογο, έντονο ύφος, αλλά αποποιήθηκε της ευθύνης λέγοντας ότι… έτσι ψήφισε η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, στην οποία είναι πρόεδρος. «Είναι δειλό να ρίχνετε το βάρος στο ΦΟΔΣΑ» ανέφερε και είπε ότι «ξεχάσατε ότι μιλάμε για συλλογικό όργανο. Δεν πιάνω κανένα από το λαιμό, με ποιο φορέα θα συνεργαστούμε. Ζήτησα την ψήφο από το όργανο και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με διαπιστευμένο φορέα, την Περιφέρεια». Στην κάπως αμυντική στάση του κ. Κωνσταντόπουλου, ήρθε… βοηθητικός ο Νίκος Γκόντας, ο οποίος μάλλον προσπάθησε να αποστρέψει το ενδιαφέρον από το συγκεκριμένο θέμα, μιλώντας για… εποχές δικής του δημαρχίας.

«Δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει» είπε αργότερα ο κ. Μπαρτζώκας, ενώ ο κ. Νάτσης μίλησε για «κεραυνό εν αιθρία» μεν, αλλά για θέμα που έχει ζητήσει η παράταξή του να συζητηθεί εδώ και καιρό.  

Η σύγκρουση πάντως, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Είχε «προλεχθεί» από την εποχή που στον ΦΟΔΣΑ εκλέχτηκε διοίκηση «αντιπολιτευτική» στην πλειοψηφία του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος έχει τη συντριπτική πλειοψηφία των απορριμμάτων του νομού. Έτσι και αλλιώς, το επιχείρημα που έφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι κάπως ασταθές, μιας και το σώμα δεν αρνείται τον πολιτικό του ρόλο και την «προτίμηση» στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο κ. Μπέγκας είπε και άλλα: κατήγγειλε τον κ. Κωνσταντόπουλος ότι «δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μετά τη λειτουργία του εργοστασίου. Είμαστε στα τέλη Ιουλίου, Σεπτέμβρη ξεκινάει το εργοστάσιο και δεν έχουν κάνει τίποτα. Δεν ξέρουμε πώς θα μεταφέρουμε τα απορρίμματα».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος απάντησε, ανταποδίδοντας τα ίσα και λέγοντας στον δήμαρχο «κάνατε αποτυχημένες προσπάθειες για το σταθμό μεταφόρτωσης» και ότι ναι μεν δεν είναι έτοιμα τα έργα υποδομής, «αλλά δεν φταίει ο φορέας». Πρόσθεσε δε ότι «στις 9 Μαΐου πήραμε απάντηση ότι οι σταθμοί θα γίνουν με προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου. Αυτή είναι η μοναδική πρωτοβουλία που μπορούμε να πάρουμε».

Οι κ.κ. Τασιούλας και Καφαράκης στάθηκαν στο θέμα της διαχείρισης από ιδιώτη.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Μπέγκας είπε ότι «διαχρονική ευθύνη» για τις ελλιπείς αρμοδιότητες των φορέων «έχουν οι κυβερνήσεις». Ο δήμαρχος ήταν και προκάτοχος του κ. Κωνσταντόπουλου στον οργανισμό.

Ωστόσο, τόνισε ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι πολιτικό πρόσωπο, ενώ πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει βοηθήσει πολύ τον ΦΟΔΣΑ. Είπε όμως ότι επί των δημοτικών αρχών Γκόντα, «δεν υπήρχε τίποτε» στη διαχείριση και την ανακύκλωση.

"Εδώ μπορούμε να διαχειριστούμε μόνοι μας το θέμα και να αναλαμβάνουμε περισσότερες ευθύνες, πρέπει να τις αναλαμβάνουμε και όχι να κάνουμε το λαγό και να βολευόμαστε χωρίς να κάνουμε τίποτε" κατέληξε ο δήμαρχος.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back