Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Τα «ψωμοτόπια» στο Πωγώνι

Εικόνα του άρθρου Τα «ψωμοτόπια» στο Πωγώνι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2023, 21:00
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τα Άνω (και τα Κάτω) Ραβένια, βρίσκονται στο Πωγώνι. Απέχουν περίπου 45 λεπτά από τα Γιάννενα και ο Λαμπρίδης τα περιγράφει ως «τόπον ομαλόν».

Εξ ου και η μια εκδοχή για το όνομα του χωριού, το οποίο δεν έχει αλλάξει ποτέ στην ιστορία του. Ότι δηλαδή προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «ράον», ενός βαθμού σύγκρισης του «εύκολος» δηλαδή και του «βαίνω». Άρα, σε ελεύθερη απόδοση, «ευκολοδιάβατος».

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Η άλλη εκδοχή είναι παραπλήσια, αλλά παραπέμπει σε άλλη γλώσσα για την προέλευση. Κατά τον Βάσμερ (στο Οικονόμου, 2002), το τοπωνύμιο προέρχεται από το αρχαίο σλάβικο раvьnь που σημαίνει «επίπεδο μέρος».  Σημειωτέον ότι ανάμεσα στο Τεπελένι και τη Χιμάρα, υπάρχει η μονή Ραβένιας. Ο Οικονόμου παραθέτει και άλλα παραπλήσια τοπωνύμια, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και στα Βαλκάνια.

Ο Στέφανος Μπέττης περιγράφει την περιοχή των δύο χωριών ως «ψωμοτόπια» και «πλούσια εις δημητριακούς καρπούς». Θεωρεί και αυτός ότι η σλαβική ρίζα της ονομασίας είναι επικρατέστερη.

Λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, η περιοχή βρέθηκε υπό ιταλική κατοχή. Οι ιταλικές δυνάμεις μπήκαν στον ελληνικό χώρο στις αρχές του 1917 και με πρόσχημα την αναχαίτιση μιας ενδεχόμενης προέλασης των Κεντρικών Δυνάμεων στην Αλβανία, κατέλαβαν το «τρίγωνο του Πωγωνίου». Δηλαδή, την περιοχή που έφτανε από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, μέχρι σχεδόν το Καλπάκι και από εκεί, στις δύο άλλες άκρες της, στη Μελισσόπετρα και στα Κτίσματα. Τα Ραβένια ήταν από τα τελευταία χωριά του «προσωρινού συνόρου», που άρθηκε μερικούς μήνες αργότερα.

Περισσότερα για την ιταλική κατοχή στο Πωγώνι, μπορείτε να διαβάσετε εδώ 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back