Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Τα πρώτα ουκρανικά σιτηρά αναχώρησαν από την Οδησσό

Εικόνα του άρθρου Τα πρώτα ουκρανικά σιτηρά αναχώρησαν από την Οδησσό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/08/2022, 13:01
ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο φορτίο ουκρανικών σιτηρών αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού σήμερα στις 09:17 (ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς συμφωνίας με τη Ρωσία που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Το πλοίο Razoni απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στο Λίβανο. Στις 2 Αυγούστου αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη. Θα συνεχίσει την πορεία του προς τον προορισμό του έπειτα από επιθεωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη», ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο.

Η αναχώρηση αυτού του πλοίου από το λιμάνι της Οδησσού είναι «πολύ θετική, μια καλή ευκαιρία για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα» των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ας ελπίσουμε ότι οι συμφωνίες θα εφαρμοστούν από όλα τα μέρη και ότι οι μηχανισμοί θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά», πρόσθεσε. 

Η βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας χαρακτήρισε εξάλλου «σημαντικό πρώτο βήμα» την αναχώρηση του εν λόγω πλοίου και κάλεσε τη Μόσχα να μην «εργαλειοποιεί τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων». 

Ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε σήμερα πως το πρώτο πλοίο που αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού στο πλαίσιο της τετραμερούς συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών θα διέλθει αύριο, Τρίτη, από τον Βόσπορο μεταφέροντας ουκρανικό αραβόσιτο στο Λίβανο.

Ο Κουμπράκοφ δήλωσε, μιλώντας στη τηλεόραση, πως η Ουκρανία θα αρχίσει διαβουλεύσεις για να προσπαθήσει να ανοίξει το λιμάνι του Μικολάϊφ, εφόσον τηρηθεί πλήρως η συμφωνία για τα σιτηρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/DPA. Φωτογραφία: Ukrainian Presidential Press Service

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back