ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία κόβουν το δρόμο στα σιτηρά της Ουκρανίας

Εικόνα του άρθρου Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία κόβουν το δρόμο στα σιτηρά της Ουκρανίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2023, 01:18
ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν τους δικούς τους περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία την Παρασκευή, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην επεκτείνει την απαγόρευση των εισαγωγών στις πέντε γειτονικές χώρες της ΕΕ.

Η Ουκρανία ήταν ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως πριν η εισβολή της Ρωσίας το 2022 μειώσει την ικανότητά της να στέλνει γεωργικά προϊόντα στις παγκόσμιες αγορές. Οι Ουκρανοί αγρότες βασίζονται στις εξαγωγές σιτηρών μέσω γειτονικών χωρών από την έναρξη της σύγκρουσης, καθώς δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις διαδρομές μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, η πλημμύρα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων προς τις γειτονικές χώρες μείωσε τις τιμές εκεί, επηρεάζοντας το εισόδημα των τοπικών αγροτών και οδηγώντας τις κυβερνήσεις στην απαγόρευση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρενέβη τον Μάιο για να αποτρέψει την επιβολή μονομερών απαγορεύσεων από μεμονωμένες χώρες και επέβαλε τη δική της απαγόρευση εισαγωγών σε γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με την απαγόρευση της ΕΕ, η Ουκρανία είχε τη δυνατότητα να εξάγει μέσω των χωρών αυτών υπό τον όρο ότι τα προϊόντα θα πωλούνταν αλλού.

Η ΕΕ επέτρεψε τη λήξη της απαγόρευσης αυτής την Παρασκευή, αφού η Ουκρανία δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για την αυστηροποίηση του ελέγχου των εξαγωγών προς τις γειτονικές χώρες. Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο τώρα που οι αγρότες συγκομίζουν τις σοδειές τους και ετοιμάζονται να τις πουλήσουν.


Λωρίδες αλληλεγγύης

Η ΕΕ δημιούργησε εναλλακτικές χερσαίες διαδρομές, τις λεγόμενες Διαδρομές Αλληλεγγύης, τις οποίες η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να εξάγει τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους της, αφού η Ρωσία υπαναχώρησε από μια συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ τον Ιούλιο και επέτρεπε την ασφαλή διέλευση των φορτηγών πλοίων.

Οι αγρότες στις πέντε χώρες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για την υπερπληθώρα προϊόντων που πλήττει τις εγχώριες τιμές τους και τους ωθεί προς τη χρεοκοπία.

Οι χώρες, εκτός από τη Βουλγαρία, πίεζαν για την παράταση της απαγόρευσης της ΕΕ. Η Βουλγαρία ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της κατάργησης των περιορισμών.

Η Ρουμανία δήλωσε ότι θα περιμένει από την Ουκρανία να παρουσιάσει το σχέδιό της για να αποτρέψει ένα κύμα εξαγωγών προτού αποφασίσει πώς θα προστατεύσει τους Ρουμάνους αγρότες.

Η Ρουμανία βλέπει πάνω από το 60% των εναλλακτικών ροών να περνούν από το έδαφός της κυρίως μέσω του Δούναβη και οι αγρότες της έχουν απειλήσει με διαμαρτυρίες αν δεν παραταθεί η απαγόρευση.

Τον τελευταίο χρόνο, η Ουκρανία διακινούσε το 60% των εξαγωγών της μέσω των Διαδρομών Αλληλεγγύης και το 40% μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μέσω μιας συμφωνίας που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, η οποία κατέρρευσε τον Ιούλιο.

Mε πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back