Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα πράγματα που μας αρέσουν: Δέκα αγαπημένα EP

Εικόνα του άρθρου Τα πράγματα που μας αρέσουν: Δέκα αγαπημένα EP
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2021, 18:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Γιώργος Χλωρός, ντράμερ στους ANFO και στους Snails, διαλέγει σήμερα 10 αγαπημένους του δίσκους EP.

Μιλώντας για EP, oι ANFO έχουν νέα κυκλοφορία, το Normal People με 4 κομμάτια, το οποίο διατίθεται με ελεύθερη συνεισφορά

 

01. New Model Army – The Price 

Παραγνωρισμένο και σπάνιο βινίλιο του 1984 με την πρώτη σύνθεση του Νέου Μοντέλου Στρατού, όπως ονόμασε ο Sullivan την μουσική κολεκτίβα του αποτείνοντας φόρο τιμής στους επαναστάτες του Αγγλικού εμφύλιου πολέμου. Στην εποχή του είχε περάσει απαρατήρητο ανάμεσα στο ντεμπούτο των New Model Army, το Vengeance και στο πρώτο break even που έκαναν λίγο μετά, το No Rest for the Wicked. Ωστόσο αποτυπώνει κατά την άποψη μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρώιμη μίνιμαλ προσέγγιση στον post punk και γκόθικ ήχο τους με 4 κομμάτια που δεν υπάρχουν σε άλλο LP και μια εναλλακτική και καλύτερη κατά την άποψη μου εκτέλεση του Notice me.

02. Motorhead/Girlschool – Saint Valentine’s day massacre

Αν κρίνει κανείς από το εξώφυλλο, αυτή η παρέα δεν συνέπραξε ακριβώς για να γράψει μουσική που θα αφιερώσετε ρομαντζάδα στο ταίρι σας κατά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μαζί με λουλούδια, σοκολατάκια και αρκουδάκια. Αντίθετα είναι μια παρέα dressed to kill με σκοπό να ληστέψει την τράπεζα και κατόπιν να γαζώσει με τα αυτόματα της τους τοίχους της. Οι Girlschool τακίμιασαν με αυτούς που οι γονείς τους, τους έλεγαν να αποφύγουν. Τους Motorhead. Οι Motorhead βγήκαν ραντεβού με τα κορίτσια που οι δικοί τους γονείς έλεγαν να αποφύγουν διότι «δεν είναι από σπίτι». Τις Girlschool δηλαδή. Κοίτα γκαντεμιά οι γονείς….

03. DOA – War on 45

Το πανκ γεννήθηκε στην Αγγλία από εργάτες. Στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ ήρθε λίγο αργότερα για να συμπαρασύρει τους ξεπεσμένους μικροαστούς ντιλετάντηδες των Νέο-Υορκέζικων καλλιτεχνικών κύκλων. Αλλά όταν έφτασε στην Δυτική Ακτή, πήρε μια νέα δυναμική από νεαρά κoλλεγιόπαιδα. Από εκεί ανέβηκε στο Βανκούβερ του Καναδά και έγινε πιο γρήγορο, πιο επιθετικό και πιο δυνατό. Οι DOA είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά του Καναδά στην σύγχρονη μουσική. Και αυτοί που καθιέρωσαν τον όρο «hardcore». To War on 45 είναι μια καλή επιλογή to start with όταν τα παιδιά σου σε ρωτήσουν «τι σημαίνει hardcore punk»;

04. The Pogues – Poguetry in motion

Οι Ιρλανδοί στη πατρίδα τους πίνουν μπύρες και ουίσκι, κοινωνικά και οικογενειακά, και στις παμπ διηγούνται ο ένας στον άλλο ιστορίες για ναυτικούς, ψαράδες, ανθρακωρύχους, τυχοδιώκτες, γυναίκες και πάρτι. Όταν φεύγουν μετανάστες στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, αποξενώνονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο και απλά πίνουν μονάχοι τους, μπύρες και ουίσκι…. Πολλές μπύρες και ουίσκι…. Πάρα πολλές μπύρες και ουίσκι….  Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80 που οι Ιρλανδοί μετανάστες σε Αγγλία και Αμερική άρχισαν να κοινωνικοποιούνται εκ νέου και να χορεύουν με τους φίλους τους ξέφρενα, να γελάνε ακατάπαυστα και να κλαίνε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου με τους ήχους των πρωτοπόρων του Celtic Punk, τους Pogues και τα ξέφρενα πάρτι τους. Σε αυτά χόρευαν τις  ιστορίες αυτές για ναυτικούς, ψαράδες, ανθρακωρύχους, τυχοδιώκτες, γυναίκες και πάρτι Αλλά και τότε συνέχισαν να πίνουν μπύρες και ουίσκι…. Πολλές μπύρες και ουίσκι…. Πάρα πολλές μπύρες και ουίσκι…. 

05. Iron Maiden – Live + one

Εδώ θα κλέψω και θα ακολουθήσω την έκδοση της εληνικής EMI που, ποιος ξέρει τι είχαν οι άνθρωποι της κατά νου τότε, και προσέθεσαν στο αρχικό κλασσικό EP μερικά ακόμη κομμάτια των πρώιμων Iron Maiden της εποχής του Paul Di Anno. Πετυχαίνουμε την μπάντα στο μεταίχμιο, πριν ακόμη γίνει το εμπορικό μεγαθήριο των επόμενων ετών (δικαιολογημένα 100%) σε μια εποχή που ακόμη κουβαλάει την αισθητική των παμπ και των μικρών κλαμπ. Κάτι που είναι πιο κοντά στο αυθεντικό πνεύμα του NWOBHM .  Αρκεί κανείς να δει το εμβληματικό εξώφυλλο, τελείως διαφορετικό από όποιο άλλο εξώφυλλο είχαν βγάλει μέχρι τότε ή θα βγάλουν από εκεί και πέρα. Είναι αξιοσημείωτες οι εναλλακτικές εκτελέσεις του Drifter, του Phantom of the Opera αλλά και η λυσσασμένη διασκευή του I’ve got the fire και κάνω χάζι τα τραγούδια και το παραλήρημα του κοινού! Νομίζω είναι ο “πιο πανκ” δίσκος των Iron Maiden

06. The Dead Kennedys – In God we trust 

Λίγο μετά το Fresh fruit for rotting vegetables και πριν ακόμη ο κόσμος πάρει ανάσα και αντιληφθεί τι του είχε συμβεί ήρθε αυτό το EP για να αποδείξει ότι αυτός ο νέος ήχος του αμερικανικού hardcore punk που ακόμη δεν ονομάζονταν έτσι, ήρθε για να μείνει. Είναι η πρώτη ηχογράφηση των DK μετά την εκλογή Ρήγκαν και από αυτή την άποψη θα μπορούσε κανείς να πει είναι ταυτόχρονα και μια από τις πρώτες αντιπολιτευτικές ενέργειες εναντίον του. Mε το πάντα επίκαιρο και διαχρονικό Nazi Punks F… off, το οποίο πρόσφατα ο Biafra μετέτρεψε σε Nazi Trumps F… off είναι ένα εκπληκτικό δισκάκι που δεν πρέπει να λείπει από καμιά δισκοθήκη! Ευχαριστούμε ολόψυχα την νεοσυντηρητική καμπάνια του Parental Advisory που επισημαίνοντας με το γνωστό αυτοκολλητάκι αυτούς τους δίσκους, με το In God we trust πρώτο στην λίστα, που μας βοήθησε στα 80ς να επιλέξουμε τι ακριβώς θα έπρεπε να αγοράσουμε….

07. Discharge – Fight back

Κόσμε από εδώ ο ρυθμός D-Beat. D-Beat από εδώ ο κόσμος! Όταν οι πρώτοι πανκς στην Αγγλία άρχισαν να μαθαίνουν να παίζουν μουσική, (Jam, Clash) και να αλλάζουν στυλ ή απλά όταν αποδείχθηκε πως στην πραγματικότητα ήταν ένα αστείο εμπορικό κόλπο που πήγε όμως αρκετά καλά (Sex Pistols) τα μικρά αδερφάκια και ξαδερφάκια τους αρνήθηκαν να το αποδεχθούν. Έτσι βγήκε το 2ο κύμα της βρετανικής πανκ μουσικής με την πολεμική κραυγή Oi! που καλούσε σε αλητείες στον δρόμο. Οι πιο ακραίοι μουσικά ήταν οι Discharge. Aυτοί μαζί με τους GBH δίκαια θεωρούνται ως οι εμπνευστές μιας ολόκληρης σκηνής που θα γεννήσει το βρετανικό hardcore αλλά θα επηρεάσει επίσης το black metal, το grindcore, και πολλά ακόμη υπο-είδη της underground μουσικής. To Fight Back είναι το αγαπημένο μου από τα πολλά EP τους.

08. Jimmy Page Robert Plant Egyptian Assemble – Kashmir

Χρόνια μετά, στην συνεδρίαση του Ανωτάτου Επαναστατικού Συμβουλίου, μετά την υιοθέτηση του επαναστατικού συντάγματος, των βασικών νόμων και κανονισμών που θα μας φέρουν πιο κοντά στην ελευθερία, την ισότητα, την ηδονή, όταν θα συζητιέται το θέμα της υιοθέτησης του εθνικού ύμνου, ο γραφών αυτές τις γραμμές θα καταθέσει έγγραφο υπόμνημα με συλλογή υπογραφών για το Kashmir «σε αυτή ειδικά την 12λεπτη εκτέλεση» από την συλλογή No Quarter! Δεν υπάρχει άλλο κομμάτι στην ιστορία της μουσικής από το Kashmir «σε αυτή ειδικά την 12λεπτη εκτέλεση» που θα μπορούσε να εκφράσει καλύτερα τις αξίες της ελευθερίας (με το τζαμάρισμα των Αιγύπτιων μουσικών με την φιλαρμονική του Λονδίνου και την rock παρέα των Page-Plant), της ισότητας (όλων των διαφορετικών μουσικών σχολών που αντιπροσωπεύουν οι παραπάνω) και της ηδονής (έως Διονυσιακής οργιαστικής διάθεσης) που προκαλεί. Απλά δεν υπάρχουν λόγια.

09. Joy Division ‎– Love will tear us apart

Ο δίσκος αυτός που ηχογραφήθηκε τον Μάρτιο του 1980 αλλά κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του ίδιου έτους δηλαδή λίγες εβδομάδες μετά την αυτοκτονία του Ian Curtis. Eίναι ένα σπάνιο snapshot της μελαγχολικής παρέας από το Μάντσεστερ και του τραγικού τραγουδιστή τους. Αποτελεί  έναν ύμνο στην ανεκπλήρωτη χαρά. Από την παραγωγή του, το σχεδόν  χαρούμενο χαρακτηριστικό και πασίγνωστο στις μέρες μας μουσικό θέμα του,  που συνοδεύει τα καταθλιπτικά φωνητικά, το ατμοσφαιρικό εξώφυλλο του,  το εικονικό βίντεο κλιπ του με την λιτή παραγωγή του, το μοναδικό promo  video των Joy Division, αποτελεί ένα εικονικό EP που δεν πρέπει να  λείπει από κανέναν!

10. AC/DC – ‘74 Jailbreak

And last but not least, σε έναν κόσμο που δεν τον δημιούργησαν οι ίδιοι αλλά που περπάτησαν πάνω του, από την πρώτη στιγμή σαν να ήταν δημιούργημα τους («κλεμμένο αυτό μουστάκια»!) το θρυλικό EP των ACDC. Λέγεται 74 Jailbreak αν και ηχογραφήθηκε το 1976. Με κομμάτια που είχαν κυκλοφορήσει τότε μόνο στην Αυστραλέζικη έκδοση του Dirty Deeds done dirt cheap αλλά όχι αλλού, το EP κυκλοφόρησε ως ξεχωριστό βινίλιο πολύ αργότερα στα μέσα των 80ς και αποτυπώνει τα πρώτα βήματα των Αυστραλών. Προσωπικά θεωρώ το Soul Stripper ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια τους και την διασκευή του Baby please don’t go την καλύτερη που έχει γίνει σε αυτό το κομμάτι. Ψάξτε τα απολαυστικά σπάνια βίντεο κλιπ τους από εκείνη την εποχή όταν ακόμη δεν είχαν κατασταλάξει εντελώς στο image τους και είχαν πολλές glam ενδυματολογικές επιρροές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back