ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κατάρα! Οι Damned…

Εικόνα του άρθρου Κατάρα! Οι Damned…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2022, 15:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 18 Φεβρουαρίου 1977, πριν από 45 χρόνια δηλαδή, από τα Pathway studios του Λονδίνου, βγήκε μια κατάρα: Οι Damned έβγαλαν τον πρώτο τους δίσκο, το Damned,Damned, Damned, που το έλεγες τρεις φορές και εμφανιζόταν ο Σκαθαροζούμης ο Καπετάν Ευαίσθητος μέσα από πικάπ.

Η μπάντα είχε ήδη μια τεράστια, για τα δεδομένα της και τα δεδομένα του πανκ, επιτυχία, το New Rose. To κομμάτι-σύμβολο της πανκ, θεωρείται το πρώτο πανκ σινγκλ αγγλικής μπάντας, με b-side μια διασκευή στο Help των Beatles.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Πίσω όμως στο άλμπουμ, τω καιρώ εκείνω οι πάνκηδες έμπαιναν και έβγαιναν σαν σίφουνες στα στούντιο. Το Damned εις την τρίτη πήρε 10 μέρες να ηχογραφηθεί, με παραγωγό τον Νικ Λόου και με τη μπάντα που ήταν ένας και ένας, να δημιουργεί νέες συνθήκες στο πανκ, λίγο πριν πάρει το δρόμο για τα σκοτεινά goth δάση.

Μερικά ενδεικτικά για το ποιον της μπάντας, ήταν ότι ο Ντέιβιντ Λετ ή Βάνιαν, ο τραγουδιστής, ήταν αρχικά νεκροθάφτης και αργότερα, σύζυγος της Πατρίσια Μόρισον, που αν δεν ξέρετε ποια είναι, τότε να μην καυχιέστε ότι ξέρετε από goth και Sisters of Mercy. Μαζί του, ήταν ο Captain Sensible, κατά πολλούς ο φυσικός αρχηγός της μπάντας (μπασίστας, κιθαρίστας και αρχηγός πολιτικού κόμματος ανάμεσα σε άλλα), καθώς και ένας από τους καλύτερους πανκ (και γενικά) κιθαρίστες όλων των εποχών, ο Μπράιαν Ρόμπερτσον, κατά κόσμο Τζέιμς. Ντράμερ ήταν ο Rat Scabies ή Κρίστοφερ Τζον Μίλαρ που αργότερα, έγινε και ήρωας σε βιβλίο.

Το «Damned…» όμως δεν ήταν «δίσκος του ενός τραγουδιού». To Νeat Neat Neat είναι ίσως ακόμα καλύτερο από το New Rose και γενικά, τα 12 κομμάτια εμπέδωναν την τότε γκαράζ δεκαετία, από τους Stooges και τους MC5 μέχρι το Λονδίνο και τους Damned.

Επίσης, ο δίσκος έχει μνημειώδες εξώφυλλο που βγήκε κατευθείαν από τη σκηνή του φαλακρού πράκτορα στο ζαχαροπλαστείο. Ο Sensible έλεγε μετά ότι έψαχνε να βάλει κάπου μια φωτό που να μην είναι γεμάτος τούρτες στα μούτρα ή να έχει πλάτη στο φακό, γιατί ήθελε να έχει ένα ντοκουμέντο να δείξει στους συγγενείς του, καθώς πίστευε ότι δεν θα βγάλουν άλλο δίσκο…


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3