Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα νόμιμα αναχώματα, οι προσφυγές και η λίμνη

Εικόνα του άρθρου Τα νόμιμα αναχώματα, οι προσφυγές και η λίμνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2019, 16:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα αναχώματα Ανατολής-Κατσικά και Αμφιθέας στη λίμνη Παμβώτιδα, τα οποία κατασκευάστηκαν την περίοδο της δικτατορίας, είναι νόμιμα έργα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου η οποία κάνει λόγο για «δικαίωση».

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων είχε προσφύγει πριν από μερικά χρόνια στο ΣτΕ κατά των αποφάσεων για τον καθορισμό των ορίων της όχθης και της παλαιάς όχθης, για την οριοθέτηση δηλαδή της λίμνης Παμβώτιδας. Η προσφυγή του συλλόγου συνδεόταν και με το έργο της κατασκευής του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου επί του αναχώματος Ανατολής-Κατσικά με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδίκασε τις υποθέσεις μέσα στο 2018, με τις αποφάσεις του να δημοσιεύονται αυτή την περίοδο.

Όπως αναφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου στην ανακοίνωσή της, το ΣτΕ δέχεται ότι το ανάχωμα έγινε πριν από το Σύνταγμα του 1975, όπως και άλλα τεχνικά έργα για την προστασία του λεκανοπεδίου από πλημμύρες (ανάχωμα, τάφροι, διώρυγες, υπερχειλιστής), και ότι είναι νόμιμο βάσει της ισχύουσας κατά τον χρόνο κατασκευής του νομοθεσίας.

«Η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου επί του αναχώματος δεν ασκεί καμία επιρροή ως προς το ζήτημα της οριογραμμής, αφού το τεχνικό έργο που επιδρά στον κυματισμό και διαμορφώνει την όχθη (ανάχωμα) είναι νόμιμο» σημειώνει η Περιφέρεια Ηπείρου, υπερασπίζοντας το έργο της.

Η ύπαρξη των αναχωμάτων, βέβαια, με τη σημερινή μορφή τους, δεν αφορά τόσο τη νομιμότητα όσο τη σωστή διαχείρισή τους δεδομένου ότι οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις είναι διαφορετικές όπως διαφορετικές είναι και οι ανάγκες για την αποκατάσταση της υδραυλικής ισορροπίας του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας. Η όλη υπόθεση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ζήτημα πολιτικής βούλησης και σεβασμού των επιστημονικών μελετών. 

Τα περί νομιμότητας, δεν σημαίνουν αυτόματα αποδοχή της σημερινής κατάστασης. Ήδη, εξάλλου, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος Λίμνης, κάποιοι φορείς προτάσσουν την ανάγκη σύνδεσης της λίμνης με τις πηγές Μιτσικελίου, που σήμερα εμποδίζεται από το ανάχωμα Αμφιθέας. Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, στις 3 το απόγευμα, με θέμα συζήτησης το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back