ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tα «ναι» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Εικόνα του άρθρου Tα «ναι» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/08/2021, 12:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επί έναν χρόνο η υπόθεση της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στα Γραμμενοχώρια αποτελούσε μείζον θέμα για τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη να θέτει και «κόκκινες γραμμές».

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, μετά και τη θετική, κατά πλειοψηφία, εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους των δύο μονάδων στον Λύγγο Γραμμενοχωρίων. 

Για τις δύο αυτές μονάδες, ισχύος 400kWe η καθεμία, υπήρξαν δυναμικά «όχι» των Δήμων Ζίτσας και Δωδώνης, αλλά και της επιτροπής περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου τον Σεπτέμβριο του 2020. Τα «όχι» αυτά όμως έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Παράλληλα, είχε συσταθεί επιτροπή αγώνα η οποία προσπάθησε να αναδείξει τα μειονεκτήματα της επένδυσης. Τόσο οι Δήμοι όσο και οι κάτοικοι έκαναν λόγο για «καταφανή περίπτωση κατάτμησης» της επένδυσης λόγω της γειτνίασης των δύο μονάδων, ενώ υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη εταιρία σκοπεύει να δημιουργήσει συνολικά οκτώ μονάδες.

Ένα μεγάλο «αγκάθι» ήταν και το ότι για τη λειτουργία των μονάδων προβλέπεται η μεταφορά πρώτων υλών (φυτικά έλαια που προέρχονται από προϊόντα ενεργειακών καλλιεργειών) και από άλλες περιοχές. Η διάσταση αυτή ήταν καθοριστική και για το «όχι» της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, με τον κ. Καχριμάνη να δηλώνει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η μεταφορά αποβλήτων στις μονάδες βιοαερίου από μέρη που δεν έχουν σχέση με την περιοχή. «Όποιες εγκαταστάσεις θα κάνουμε, θα είναι για να λύνουμε τα προβλήματα της περιοχής και μόνο», είχε πει.

Με τη δήλωσή του αυτή, είχε υποστηρίξει παράλληλα τη θετική γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιοαερίου στα Ραβένια Πωγωνίου, παρά την αντίθετη θέση των Δήμων Πωγωνίου και Ζαγορίου και κατοίκων της περιοχής. Πρόκειται για μια μονάδα που θα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη οργανικά απόβλητα από πτηνο-κτηνοτροφικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής αλλά και της κτηνοτροφικής εγκατάστασης που η ίδια η εταιρία διαθέτει στην περιοχή. Για τη μονάδα αυτή, η εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής αδειοδότησης ήταν ομόφωνα θετική.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back