Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπουργικό «όχι» στις μονάδες βιορευστών στα Γραμμενοχώρια

Εικόνα του άρθρου Υπουργικό «όχι» στις μονάδες βιορευστών στα Γραμμενοχώρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2021, 13:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε αποδεκτές τις προσφυγές του Δήμου Ζίτσας κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στον Λύγγο, στα Γραμμενοχώρια.

Πρόκειται για δύο μονάδες, ισχύος 400kWe η καθεμία, για τις οποίες υπήρξαν αντιδράσεις από επιτροπή αγώνα κατοίκων αλλά και από τους Δήμους Ζίτσας και Δωδώνης (λόγω της γειτνίασης των εν λόγω επενδύσεων με την Κωστάνιανη). Επιπλέον, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Ο υπουργός κ. Σκρέκας αποδέχτηκε το βασικό επιχείρημα του Δήμου Ζίτσας, ο οποίος κατέθεσε την προσφυγή, περί κατάτμησης της επένδυσης, δεδομένου του γεγονότος ότι οι δύο μονάδες γειτνιάζουν. Σημειωτέον ότι και οι δύο μονάδες έχουν τον ίδιο επενδυτή.

Όπως σημειώνεται και στην απόφαση, «οι μελέτες των έργων υποβλήθηκαν ταυτόχρονα στην αρμόδια υπηρεσία, τα έργα ανήκουν στον ίδιο φορέα εκμετάλλευσης, τα έργα χωροθετούνται στο ίδιο αγρόκτημα διανομής του 1935 και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά είναι πανομοιότυπα (ισχύος KWe, ίδιες πρώτες ύλες)».

Το υπουργείο κρίνει ότι τα έργα, από τη στιγμή που έχουν κοινά χαρακτηριστικά, απαιτούν τη συνολική μελέτη και τον συσχετισμό τους για τη συνεκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η δε κατάτμηση του έργου, οδηγεί σε παράκαμψη της πιο σύνθετης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Η όλη επένδυση λοιπόν στον Λύγγο Γραμμενοχωρίων ακυρώνεται με τα υπάρχοντα δεδομένα. Μένει να φανεί αν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές επιστρέψουν με συνολική μελέτη επί των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back