Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα «μοντέλα παλαιοκομματικής λογικής» του Αλ. Καχριμάνη

Εικόνα του άρθρου Τα «μοντέλα παλαιοκομματικής λογικής» του Αλ. Καχριμάνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2019, 15:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σκληρή κριτική έρχονται να ασκήσουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου Σπύρο Ριζόπουλο στα όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης την περασμένη εβδομάδα για το πρόγραμμα νέων τουριστικών επιχειρήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου αρνήθηκε να ενισχύσει με κονδύλια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».

Ο κ. Καχριμάνης, απαντώντας στο θέμα που είχε φέρει στο προσκήνιο ο υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Δημητρίου, υποστήριξε επί της ουσίας ότι οι υπόλοιπες Περιφέρειες συνέδραμαν με κονδύλια το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης γατί είχαν πρόβλημα με το επιχειρησιακό τους πρόγραμμα και με τους στόχους που έπρεπε να πιάσουν. Παράλληλα, είναι γεγονός ότι επιχείρησε να «χρεωθεί» ως επιτυχία της Περιφέρειας Ηπείρου (!) την ένταξη 291 ηπειρώτικων τουριστικών επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ του υπουργείου και την επιχορήγησή τους με 48 εκατ. ευρώ.

Για τους «Ορίζοντες Ηπείρου» (το οποίο διαθέτει… τμήμα τεκμηρίωσης), τα όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης αποτελούν «παρωδία». Για την κίνηση αυτή, ο πραγματικός λόγος άρνησης της Περιφέρειας να ενισχύσει το πρόγραμμα του υπουργείου, ήταν ότι ο περιφερειάρχης θέλει «να ελέγχει τα πάντα και να αποφασίζει  ο ίδιος για την πορεία δράσεων και επενδύσεων». «Το μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο επενδύει η σημερινή περιφερειακή αρχή εδράζεται στη λογική του πλήρους ελέγχου με στόχο τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων που θα έχουν ανταπόδοση στην κάλπη. Μοντέλο ενός ανδρός αρχής με βάση το οποίο κάθε επιχειρηματίας οφείλει αιώνια ευγνωμοσύνη στον... ευεργέτη του» τονίζεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, οι «Ορίζοντες Ηπείρου» καταγγέλλουν τον περιφερειάρχη ότι «έχει επιλέξει μοντέλα παλαιοκομματικής λογικής που κατανοεί και μπορεί να ελέγχει: Της φέτας, της κατασκευής δρόμων, της κατάτμησης των χρημάτων σε μικρά τοπικά έργα… άμεσης ανταπόδοσης».

Με αφορμή και την υπόθεση των τουριστικών επιχειρήσεων, οι «Ορίζοντες Ηπείρου» δεσμεύονται ότι «όσα κονδύλια του ΕΣΠΑ μείνουν αδιάθετα με την ανάληψη της καινούργια Περιφερειακής αρχής θα διατεθούν στο σύνολό τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως κάνουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες έτσι ώστε, αν είναι δυνατόν, να ενταχθεί προς χρηματοδότηση το σύνολο των αξιολογημένων προτάσεων», κλείνοντας… το μάτι σε όσους έμειναν εκτός χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back