Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αλ. Καχριμάνης: «Συν 48 εκατ. ευρώ στην Ήπειρο»

Εικόνα του άρθρου Αλ. Καχριμάνης: «Συν 48 εκατ. ευρώ στην Ήπειρο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2019, 23:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια διαφορετική οπτική δίνει η Περιφέρεια Ηπείρου στην άρνησή της να ενισχύσει με κονδύλια μέσω του επιχειρησιακού προγράμματός της «Ήπειρος 2014-2020» το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης για νέες τουριστικές επιχειρήσεις. Επί της ουσίας, αυτό που υποστηρίζει είναι ότι οι άλλες Περιφέρειες είπαν το «ναι», επειδή είχαν πρόβλημα με τις νομικές δεσμεύσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων τους, όσον αφορά το κομμάτι της επιχειρηματικότητας.

Κάτι που, όπως είπε, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, δεν ισχύει για την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει σε εξέλιξη ένα «πρόγραμμα» επιχειρηματικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ.

Η προκήρυξη για νέες τουριστικές επιχειρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης οδήγησε στην ένταξη 291 ηπειρώτικων επενδυτικών προτάσεων – 114 από την Πρέβεζα, 95 από τα Γιάννενα, 67 από τη Θεσπρωτία και 15 από την Άρτα, με συνολικό προϋπολογισμό 97,3 εκατ. ευρώ, με τα 48,6 εκατ. ευρώ να αφορούν την επιχορήγηση. Συνολικά είχαν κατατεθεί, βάσει και των επίσημων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Ηπείρου, 494 προτάσεις. Την εξέλιξη αυτή, η Περιφέρεια Ηπείρου έσπευσε να τη «χρεωθεί» ως δική της επιτυχία, κάνοντας λόγο μάλιστα για «πρωτοπόρα Ήπειρο». «Η Περιφέρεια Ηπείρου πέτυχε να εξασφαλίσει πέραν των 40 εκ. ευρώ που έχει δεσμευμένα στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα για δράσεις επιχειρηματικότητας, την ένταξη επιπλέον 291 επενδυτικών σχεδίων από το τομεακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ που διαχειρίζεται κεντρικά το υπουργείο Ανάπτυξης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης υπενθύμισε σήμερα ότι η στρατηγική για την επιχειρηματικότητα στο ηπειρώτικο ΕΣΠΑ έχει διαμορφωθεί μετά από εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, ενώ ανέφερε ότι η Περιφέρεια παρουσίασε το πλέγμα των δράσεων επιχειρηματικότητας στα Επιμελητήρια της Ηπείρου την άνοιξη του 2018 «χωρίς να εκφραστεί κάποια διαφωνία ή πρόταση».

Η τελευταία επισήμανση του περιφερειάρχη δεν ήταν τυχαία. Το ζήτημα της άρνησης της Περιφέρειας Ηπείρου για ενίσχυση του προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης, το ανέδειξε με τόνο καταγγελίας σε χτεσινή του ανακοίνωσή του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου με το ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος συμμετέχει στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Ο κ. Καχριμάνης, χωρίς να τον κατονομάσει τον αντίπαλό του, άφησε αιχμές εναντίον του: «Κάθε ανακοίνωση που γίνεται πρέπει πρώτα να ψάχνεται, να ξέρουμε τι μας γίνεται,  γιατί εκτιθέμεθα και επαγγελματικά, όταν δεν ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται στην Ήπειρο, είτε ως Επιμελητήριο είτε ως επαγγελματίες που ασχολούμαστε με τέτοια προγράμματα».


Φωτο αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back