ΕΛΛΑΔΑ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Εικόνα του άρθρου Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2020, 21:19
ΕΛΛΑΔΑ

«Φθινοπωρινό σχέδιο» για επιστροφή στην «ισχυρή ανάπτυξη» του 2021, από τον πρωθυπουργό

Το σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021 παρουσίασε σε αδρές γραμμές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχαίροντας για τα υγειονομικά αποτελέσματα μέχρι τώρα και καταφεύγοντας στην… ειλικρίνεια, για το μέγεθος της κρίσης που πλήττει τον κόσμο και τη χώρα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το σχέδιο στηρίζεταιι σε τρεις πυλώνες: Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας και θα φτάσει «τα 24 δις».

Είπε επίσης ότι «»και αυτή η δέσμη μέτρων έχει κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή υπογραφή. Είναι, όμως, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου».

 Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο «έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση», που έχει ήδη κατηγορηθεί ότι ανοίγει το δρόμο για το «μισό μισθό».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε την εκτίμηση ότι «σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της χώρας ενισχύθηκαν με τον μισθό ειδικού σκοπού» κάτι που δεν συνέβη ωστόσο σε αυτό το εύρος και αναφέρθηκε επίσης στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Πρόσθεσε ότι το ευνοϊκό καθεστώς επεκτείνεται τον Μάιο, αλλά και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο.

 Η επιδότηση εργασίας σε αναστολή θα συνδυάζεται με τη χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης, στο εξής.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αν οι εργαζόμενοι δουλέψουν λιγότερο, με απόφαση των επιχειρήσεων για προσαρμογή του χρόνου εργασίας «θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές».

Είπε αρκετές φορές ωστόσο ότι είναι μια προσωρινή παρέμβαση.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Σε πρώτη φάση θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Επίσης, ανακοίνωσε τα εξής:

  • Για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς.
  • Σύντομα,  θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού.
  •  Μειώνεται ο ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.
  • Υποσχέθηκε ότι οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού θα ενισχυθούν περισσότερο με ειδικές πρόνοιες στις εβδομάδες που έρχονται. 

Στον τουρισμό και την εστίαση παρατείνεται, για όλο το καλοκαίρι, και η μείωση ενοικίου κατά 40%.

Μειώνεται η προκαταβολή φόρου. Το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη.

 Ο κ. Μητσοτάκης είπε πάντως ότι και οι μειώσεις φόρων θα είναι προσωρινές…

 

Ακόμα:

  • Μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η πρώτη φάση κάλυψε ένα πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα επεκταθεί και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου.
  • Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί 1 ακόμη δισεκατομμύριο. Ενεργοποιείται, επίσης, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων.
  • Αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.
  • Η τουριστική περίοδος ξεκινά 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία και από 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς. 
  • Στους επισκέπτες θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά πρωτόκολλα.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back