Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα led… της αποχής

Εικόνα του άρθρου Τα led… της αποχής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2020, 17:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πολύ… άμεση ήταν η επόμενη κίνηση για τη δημοπράτηση του έργου της «παροχής υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών» με προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ.

Παραμονή των Χριστουγέννων, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση του έργου με Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών-Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης. Και μόλις μία εργάσιμη μέρα μετά, σήμερα δηλαδή, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών είπε και το δικό της «ναι» στη δημοπράτηση του έργου αντικατάστασης του φωτισμού με LED, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Ενότητα Πολιτών» και «Ιωάννινα_2023» (οι μόνες που έχουν εκπροσώπους στην οικονομική επιτροπή) να απέχουν από τη συνεδρίαση και με τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην αντιδήμαρχο Γιάννη Λυκογιώργο να καταθέτει τους προβληματισμούς του.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει οι δύο φορείς, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι ο φορέας ωρίμανσης και δημοπράτησης του έργου. Ένα έργο που «ωρίμασε» μέσω του μηχανισμού ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το οποίο θα υλοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και παράλληλη δέσμευση μέρους των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Ιωαννιτών για 12 χρόνια.

Για τη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ, η σημερινή απόφαση (η οποία αναρτήθηκε ήδη στη Διαύγεια) «ανοίγει τον δρόμο ώστε εντός της νέας χρονιάς να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου». Η δημοτική αρχή επισημαίνει επίσης ότι η ίδια είναι «συνεπής στις εξαγγελίες της».

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ερμηνεύουν όμως διαφορετικά τα όσα συμβαίνουν. Καταρχάς, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ότι τα χρονικά περιθώρια για να μελετηθούν οι μακροσκελείς εισηγήσεις για το έργο, ήταν ασφυκτικά και αναρωτιέται γιατί υπάρχει τόση βιασύνη. «Δυστυχώς, η δημοτική αρχή σε ρόλο μαριονέτας τρέχει ασθμαίνοντας να εγκρίνει αποφάσεις για έργα που αφορούν τον Δήμο αλλά λαμβάνονται από άλλη Αρχή. Υποβαθμίζει συνειδητά το ρόλο των συλλογικών οργάνων αλλά και του Δήμου Ιωαννιτών με τα λάθη και τις παραλείψεις της» σημειώνει.  

Από τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής απείχε και η παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη. Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη σημειώνει ότι ο Δήμος Ιωανιτών δεν γνωρίζει οτιδήποτε ακριβές και βέβαιο για το τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου ενώ επισημαίνει ότι ο Δήμος μετατρέπεται «σε χειριστή σφραγίδας και για το έργο αυτό».

Αίσθηση προκαλεί πάντως και μια γραπτή δήλωση του Γιάννη Λυκογιώργου, δημοτικού συμβούλου της παράταξης του δημάρχου, ο οποίος είχε παραιτηθεί με αιχμές από τη θέση του αντιδημάρχου πριν από λίγο καιρό. Στη δήλωσή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Λυκογιώργος σημειώνει ότι αδυνατεί να κατανοήσει γιατί η αντικατάσταση των λαμπτήρων με led δημοπρατείται ως σύμβαση υπηρεσιών κι όχι ως έργο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back