Το πιο πρόσφατο από τα «κυλιόμενα επιχειρήματα» του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη για τη σκοπιμότητα του δρόμου στο ύψωμα Γκέσου, στις κορυφές του Γράμμου πάνω από την Αετομηλίτσα, είναι η «εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων».
Πόσοι όμως είναι οι κτηνοτρόφοι που έχουν τα κοπάδια τους στην περιοχή και κυρίως, πηγαίνουν όντως κοπάδια πλέον στα 2.200 και πλέον μέτρα υψόμετρο;
Διαβάστε επίσης: Μια βαριά "σκια" πάνω από τον Γράμμο
Ο Βασίλης Νιτσιάκος, πανεπιστημιακός, που ξέρει την περιοχή πολύ καλά καθώς η Αετομηλίτσα είναι ο τόπος καταγωγής του και ο ίδιος έχει εμπειρία, αναριθμεί τα κοπάδια ανά περιοχή, με ανάρτησή του στο facebook.
Αναφέρει λοιπόν ότι στο Πληκάτι υπάρχουν δύο κοπάδια γελάδια. Το ένα ξεκαλοκαιριάζει στα βοσκοτόπια του χωριού και τον χειμώνα είναι στη Θεσπρωτία. Το άλλο βρίσκεται στη Γράμμουστα τους θερμούς μήνες και στο Πληκάτι όταν έχει κρύο. Τον δε χειμώνα, είναι στη Ζίτσα. Αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν και δικαστικές διαφορές μεταξύ κατοίκων του Πληκατίου και κτηνοτρόφων.
Στην Αετομηλίτσα υπάρχουν δύο κοπάδια πρόβατα που βγάζουν τον χειμώνα στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τον κ. Νιτσιάκο δεν έχουν καμία σχέση με τις βοσκήσιμες νομές του Γκέσου και των γύρω βοσκοτόπων.
Οι κτηνοτρόφοι εξυπηρετούνται από τον δρόμο που ενώνει την Αετομηλίτσα με τη Γράμμουστα μέσω Στάνης Λάμπρου.
Ο συγκεκριμένος δρόμος χρειάζεται βελτίωση και συνεχή συντήρηση.
Επίσης, τρία κοπάδια γίδια ξεχειμάζουν στη Θεσσαλία και δεν βόσκουν στα συγκεκριμένα αλπικά βοσκοτόπια.
Άλλα τρία κοπάδια γελάδια, που ξεχειμάζουν στη Θεσσαλία. Κανένα δεν βόσκει στην συγκεκριμένη αλπική ζώνη.
Στη Γράμμουστα τέλος, υπάρχουν μόνο κτηνοτροφικές μονάδες με αγελάδες, που περνούν τον χειμώνα στη Θεσπρωτία, στο Άργος Ορεστικό, στο Νεστόριο και στη Θεσσαλία.
«Στην αλπική ζώνη, από την οποία ανοίχτηκε ο νέος δρόμους από τον στρατό, δεν προσεγγίζει ουσιαστικά καμία από αυτές τις μονάδες, Η μία που νέμεται τη ζώνη γύρω από τον οικισμό δεν έχει καμία ανάγκη ούτε μπορεί να προσεγγίσει την αλπική ζώνη πάνω από τα 2,000 μέτρα. Τα υπόλοιπα κοπάδια νέμονται τα βοσκοτόπια βορειοδυτικά του οικισμού και ουδεμία επαφή έχουν με την περιοχή του δρόμου».
Τέλος, σημειώνει ότι οι κτηνοτρόφοι μετακινούν τα κοπάδια προς Θεσπρωτία και Θεσσαλία με νταλίκες, από τους αυτοκινητοδρόμους που υπάρχουν.