ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα γιατί της «μη ανάπλασης»

Εικόνα του άρθρου Τα γιατί της «μη ανάπλασης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2019, 00:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κι ενώ ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία της αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας Πύρρου, την ίδια ώρα επικαλείται εμμέσως πλην σαφώς το «κοινό αίσθημα» για τη μη εφαρμογή της μελέτης που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

«Η αισθητική, τα χρώματα κ.λπ. δεν ανταποκρίνονται στην άποψη που έχουν πολλοί για την πλατεία» τόνισε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Προφανώς, ο κ. Ελισάφ αναφέρεται στην (όχι ιδιαίτερα επιτυχημένη) μακέτα που είχε παρουσιαστεί για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και η οποία είχε οδηγήσει σε σχόλια περί «μαύρης πλατείας», αδικώντας σε μεγάλο βαθμό τη συνολική παρέμβαση.

Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος επιβεβαίωσε την κοινή παραδοχή για την κακή σημερινή εικόνα της πλατείας («αξιοθρήνητη» τη χαρακτήρισε) και αναφέρθηκε στα σπασμένα πλακάκια που αντικαθίστανται αυτές τις ημέρες. «Παίρνουμε μια ανάσα για να κάνουμε το επόμενο βήμα για την αναμόρφωση της πλατείας» είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες (μπορείτε να διαβάσετε σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» και πρώην δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι «οι αποσπασματικές παρεμβάσεις οδηγούν σε απώλεια χρημάτων» και υπενθύμισε τον σχεδιασμό για την ανάπλαση επί των ημερών του.

Η πιο σκληρή κριτική ήρθε πάντως από τον πρώην αντιδήμαρχο Θανάση Μανταλόβα μέσω facebook, όπου σε ανάρτησή του κάνει λόγο για «αναχρονιστικές και οπισθοδρομικές απόψεις με τις οποίες συντάσσεται η δημοτική αρχή» ενώ για τον δήμαρχο κ. Ελισάφ αναφέρει ότι «θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από έναν καθηγητή Πανεπιστημίου που είναι δήμαρχος». Τον κατηγορεί δε ότι καταργεί το αποτέλεσμα ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και αντιτάσσει «κακόγουστα φτιασιδώματα». Ο κ. Μανταλόβας επιμένει στα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, θυμίζοντας και το «πράσινο φως» από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, και υποστηρίζει ότι για τα αρχιτεκτονικά ζητήματα ξέρουν καλύτερα οι ειδικοί και όχι οι αιρετοί.

ΣΧΟΛΙΑ
Nikos D.
Α ρε χωριάτη Ελισάφ, που να καταλάβεις από αρχιτεκτονική. Άσε μας τώρα με τη μούφα πλατεία άλλα 10 χρόνια, με το σπασμενο πλακάκι που ταιριαζει με την αισθητική μας.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΟΥΓΙΑΝΝΟΥ
Αγαπητέ Δήμαρχε, δεν είναι δύσκολο να αισθανθείτε και να αντιληφθείτε πώς επιτέλους θα θέλαμε να είναι η πλατεία...αφουγκραστειτε την κοινή γνωμη,τους παλιούς Γιαννιώτες,τον απλό κόσμο και θα καταλάβετε...η πλατεία θελει δέντρα,πρασινο,λουλουδια ,γεφυρακια ,παιδικη χαρα και ενα υπέροχο συντριβανι με αγαλματα στο κεντρο της....σχεδόν όλοι έχουμε ταξιδέψει στο εξωτερικό...δεν ειναι δυνατό ν να μην είδατε πως είναι οι πλατείες τους...ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΓΕΡΗ,ΨΥΧΡΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΩΠΗ ΠΛΑΤΕΙΑ...ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΧΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΒΛΑΠΟΥΜΕ...πλατεία που να θελουμε να πηγαινουμε ετχαριστα....αυτό που είναι τωρα ,δεν ειναι τιποτα παραπάνω απο ενα ΕΚΤΡΩΜΑ...αλλοίμονο,εαν επαναληφθεί το ιδιο...με εκτίμηση
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back